„A női személyiség alakulásának folyamata tele van belső
küzdelmekkel és örömteli felfedezésekkel. Ha a nő saját személyiségének tudatára ébred,
élete igazi virágzásnak indul.”

Írjon nekünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ha bármilyen kérdése, véleménye, ötlete, javaslata van, kérjük, írjon nekünk! Email-címeinket a Kapcsolat menüpont alatt is megtalálja.

Hírlevél

Ha szeretne értesítéseket kapni eseményeinkről, programjainkról, kérjük, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Videóink megtekintése - kattintson!

Nincsenek képek

Kapcsolódó érdekességek

Partnereink

Magyar Női
Érdekérvényesítő Szövetség
Perczelné Kozma Flóra Nőegylet
Perczelné Kozma Flóra Nőegylet

Bejelentkezés tagoknak

Kövessen minket a Facebookon!

Látogatók

6.png6.png4.png8.png3.png7.png
Ma222
Tegnap315
A héten537
A hónapban4475
Összesen664837

Látogató adatai

  • Ip-cím: 35.172.223.251
  • Böngésző: unknown
  • Verziószám: unknown
  • Operációs rendszer: unknown

Jelenleg

11
látogatónk van

2022. augusztus 16. kedd, 18:43

Események

Prof. Kurt Appel: Az ünnep és a prófétaság


2015. január 26-án, (hétfőn) 18 órakor Prófátaság itt és most címmel elkezdődik a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének új sorozata.

Arra a kérdésre keressük a választ, hogy lehet-e ma helye a prófétaságnak, lehetnek-e ma is próféták és prófétanők? Mi is a teológia társadalmi felelőssége? Szükség van-e a Prófétaságra itt és most?


A prófétaság szükségessége ma


Felhívjuk szíves figyelmüket a Pax Televízió által a Prófétaság itt és most című sorozatunk nyitóelőadásáról készített rövid összefoglalóra!

A Teológusnő Egyesület elnöke Dr. Perintfalvi Rita a sorozat célkitűzéseiről beszél, amely szerint a társadalmi igazságosság kérdéseiről gondolkodva léteznie kell egy közös nyelvnek, amely minden vallást, felekezetet és minden humánus módon gondolkodó embert összeköt.

Ezután a 2015. január 26-án  Az ünnep és a prófétaság címmel elhangzott előadásának főbb üzeneteiről hallhatunk egy megkapó interjút Prof. Dr. Dr. Kurt Appel-lel.

Ezúton is köszönjük a PAX Televíziónak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta felvételét!

„… és majd prófétálnak a fiaitok és lányaitok…”
(Joel 3,1, ApCsel 2,17)


Ezt a címet választották a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének tagjai a 2015. január 26-án kezdődő új előadássorozatuk számára, amelynek helyét most is a Párbeszéd Háza (1085 Budapest, Horánszky utca 20, Pázmány Péter konferenciaterem) biztosítja. A sorozat hivatalos partnere a Bécsi Tudományegyetem Katolikus Teológiai Fakultásán Prof. Dr. Dr. Kurt Apell vezetésével működő tudományos kutatócsoport: „Religion and Transformation in Contemporary European Society".

 


Ez évi előadás-sorozatunk:

A misztika mint gondolkodást és társadalmat formáló erő

A misztika női hermeneutikájának vizsgálatát folytatva előadás-sorozatunk ebben a félévben a misztika gondolkodást és társadalmat formáló aspektusára fókuszál.
   A spekulatív metafizikai fejtegetések nem győzhetik meg a mai embert arról, hogy csak úgy magáévá tegye a mások által megfogalmazott istenképet. Ahhoz azonban, hogy megalkossuk saját istenképünket, először meg kell változtatni szemléletünket a vallásról, önmagunkról, az emberi kapcsolatokról, valamint a gondolkodás és a cselekvés társadalmi felelősségéről.

 

Az előadássorozat programja

 

Kattintson a képre a részletes program megtekintéséhez!

 


A 2013/14-es A misztika mint gondolkodást és társadalmat formáló erő című előadás-sorozatunk 5. alkalmán elhangzó első előadás anyaga.
Az előadás elhangzott: 2014. február 17.

Teljes előadás
34 dia
 


A 2013/14-es A misztika mint gondolkodást és táradalmat formáló erő című előadás-sorozatunk 3. alkalmán elhangzó első előadás anyaga.
Az előadás elhangzott: 2013. december 16.

A spirituális élmények mélyén sokszor gyógyulás-tapasztalatok húzódnak. Az Ószövetség a költészet nyelvén beszél arról, hogy mit jelent a halál előtti halálainkból újra visszatérni az élők földjére, Isten világába. Ennek az élménynek a lenyomata Hizkijjá / Ezékiás imádsága.

Teljes előadás
22 dia


A 2013/14-es A misztika mint gondolkodást és táradalmat formáló erő című előadás-sorozatunk 3. alkalmán elhangzó második előadás anyaga.
Az előadás elhangzott: 2013. december 16.

Az előadás célja az volt, hogy a zarándoklás, különösen pedig a Mária-kegyhelyekre való zarándoklás spiritualitását kicsit közelebb vigye a hallgatósághoz vallástudományos és valláspszichológiai szempontból egyaránt.

Teljes előadás
21 dia


A 2013/14-es A misztika mint gondolkodást és táradalmat formáló erő című előadás-sorozatunk 1. előadásának anyaga.
Az előadás elhangzott: 2013. október 21.

Részlet az előadásból
11 dia

 

 

Kattintson a képre a részletes program megtekintéséhez!

 

 

 

2012/13 évi előadás-sorozatunk:

Misztika vallás- és felekezetközi kontextusban

„És vette Mirjám, a prófétanő, Áron nővére, a dobot kezébe…” (Ex 15,20)

A Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete által létrehozott előadássorozat arra kívánja felhívni minden Istent szerető vagy éppen még csak kereső – bármely valláshoz ill. felekezethez tartozó – ember figyelmét, hogy a misztika egy olyan út, amely nem elválaszt, hanem összeköt bennünket.

A keresztény hagyomány jól ismeri az Istennel való misztikus egyesülés vágyát. A zsidó misztikusok hosszú utat tesznek meg, hogy tökéletesen megtisztulva helyet kapjanak az Örökkévaló cadikjai (igazai) között. A „misztika” fogalmának segítségével olyan szellemi távlatok is leírhatóak, amelyek a távol-keleti bölcsességben is megjelennek. E távlatok elnevezéseként a „közvetlen ösvény” kifejezés használatos, amely már az elméleti kifejtés területén is próbára teszi a szokványos gondolkozási mintákat. Az utak különfélék, de ennek a belső folyamatnak az eredménye mégis ugyanaz, az ember szíve átalakul úgy, hogy mindenben az egységet és nem a különbözőséget keresi, hogy végül „Isten legyen minden mindenben” (1 Kor 15,28).

Alkategóriák

Prófétaság itt és most
A próféta nem pusztán látnok vagy jós, hanem elsősorban az Igazság közvetítője, akit intuitív érzékenysége mellett tudatossága vezet. A sorozat előadásaiban az Egyesület tagjai és a meghívott előadók – nők és férfiak – osztják meg az érdeklődőkkel az élet különböző területein szerzett prófétai tapasztalataikat, tudományos és bölcseleti megfontolásaikat.

A misztika mint gondolkodást és társadalmat formáló erő
A spekulatív metafizikai fejtegetések nem győzhetik meg a mai embert arról, hogy csak úgy magáévá tegye a mások által megfogalmazott istenképet. Ahhoz azonban, hogy megalkossuk saját istenképünket, először meg kell változtatni szemléletünket a vallásról, önmagunkról, az emberi kapcsolatokról, valamint a gondolkodás és a cselekvés társadalmi felelősségéről. Ez évi előadásainkban erre teszünk kísérletet.

Misztika vallás- és felekezetközi kontextusban
A Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete által létrehozott előadássorozat arra kívánja felhívni minden Istent szerető vagy éppen még csak kereső – bármely valláshoz illetve felekezethez tartozó – ember figyelmét, hogy a misztika egy olyan út, amely nem elválaszt, hanem összeköt bennünket.


Anyaszervezetünk, az ESWTR minden évben rendez egy átfogó konferenciát. A páratlan években a nemzetközi konferenciákra, a páros években a közép-kelet európai regionális konferenciákra kerül sor. Az alábbiakban ezekről a konferenciákról olvashat.


Barátságban másokkal. Vallások - Kapcsolatok - Nézetek.
A teológiai kutatásban érdekelt nők nemzetközi egyesülete, az ESWTR 9. Közép-Kelet Európai Regionális Konferenciájáról,
amely 2014. aug. 24-27. között kerül megrendezésre a lengyelországi Gnieznóban.


Ellenállás és jövőkép - új horizontok
A teológiai kutatásban érdekelt nők nemzetközi egyesülete, az ESWTR 15. Nemzetközi Konferenciájáról,
amely 2013. aug. 28 - szept. 1. között került megrendezésre a németországi Drezdában.


Az Úr letörli a könnyet minden arcról
A teológiai kutatásban érdekelt nők nemzetközi egyesülete, az ESWTR 8. Közép-Kelet Európai Regionális Konferenciájáról,
amely 2012. szept. 2-5. között került megrendezésre a horvátországi Splitben.


Női teológia: Meghallgatni, megérteni és válaszolni egy szekularizált és sokszínű világban
A teológiai kutatásban érdekelt nők nemzetközi egyesülete, az ESWTR 14. Nemzetközi Konferenciájáról,
amely 2011. aug. 24-28. között került megrendezésre a spanyolországi Salamancában.


Női méltóság mint emberi méltóság - A teológia és az antropológia összefüggései közép-kelet-európai szemmel
A teológiai kutatásban érdekelt nők nemzetközi egyesülete, az ESWTR 7. Közép-Kelet Európai Regionális Konferenciájáról,
amely 2010. aug. 26-29. között hazánkban, Budapesten került megrendezésre.


Egyesületünk tagjai számos konferencián vesznek részt, ahol kutatási eredményeiket, tapasztalataikat megoszthatják a hallgatósággal, illetve maguk is mindig újabb nézőpontokhoz, tapasztalatokhoz juthatnak, mely tudományos munkájuk egyik elengedhetetlen feltétele. Jelenleg a leggyakrabban látogatott konferenciákról olvashat, de az oldalt folyamatosan bővítjük.

A gender szó jelentése: társadalmi nem, azaz mindazon tulajdonságok, viselkedésformák és szerepek összessége, melyek az egyént a társadalomban jellemzik. A gender-elmélet alapgondolata, hogy egy személy gendere, vagyis társadalmi neme nem feltétlenül egyezik meg biológiai nemével, vagyis szexusával, vagyis egy ember társadalmi neme biológiai nemétől függetlenül lehet 'nőies' vagy 'férfias'. A gender fogalmát manapság számos félreértés övezi, amelyek feloldását a gender-ideológia követői a nemek közötti társadalmi párbeszédben látják.


Köszönjük a támogatást és az együttműködést!

 

 


Egyesületünk örömmel fogadja támogatásukat céljai megvalósításához.
A pártfogást és segítséget előre is hálás szívvel köszönjük!
Isten áldása kísérje életüket,
és segítse Önöket nagy terveik megvalósításában!
 


Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete
UniCredit Bank
Swift-kód: BACXHUHB
Számlaszám: HU65 1091 8001 0000 0062 7729 0003