„A női személyiség alakulásának folyamata tele van belső
küzdelmekkel és örömteli felfedezésekkel. Ha a nő saját személyiségének tudatára ébred,
élete igazi virágzásnak indul.”

Írjon nekünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ha bármilyen kérdése, véleménye, ötlete, javaslata van, kérjük, írjon nekünk! Email-címeinket a Kapcsolat menüpont alatt is megtalálja.

Hírlevél

Ha szeretne értesítéseket kapni eseményeinkről, programjainkról, kérjük, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Videóink megtekintése - kattintson!

Nincsenek képek

Kapcsolódó érdekességek

Partnereink

Magyar Női
Érdekérvényesítő Szövetség
Perczelné Kozma Flóra Nőegylet
Perczelné Kozma Flóra Nőegylet

Bejelentkezés tagoknak

Kövessen minket a Facebookon!

Tudósítások

 • Barátságban másokkal. Vallások - Kapcsolatok - Nézetek.

  Gniezno belvárosa
   

  2014. augusztus 24-én Gnieznóban nyílt meg soron következő, 9. regionális konferenciánk, amelyre a középkelet-európai tagokon kívül a holland, a német és az osztrák tagozatok képviselői is eljöttek. A lengyel témajavaslat először érthetetlennek tűnt: „Barátságban másokkal. Vallások - Kapcsolatok - Nézetek.” Ugyan mit lehet teológiailag ezzel a témával kezdeni?

  Kiderült, hogy a témát a különböző irányzatok és vallási közösségek képviselői különböző módon értelmezték, de mégis volt valami közös is az előadásokban. Az egyik legfontosabb közös vonás a szabad gondolkodás volt. Úgy látszik, hogy az előző két konferencia szelleme mélyen áthatotta a feminista kutatói munkát. Örvendetes, hogy precíz és komoly elemzés is jellemezte az előadásokat.

 • KIEGÉSZÍTŐ FELJEGYZÉS
  a 2010. június 7-i aszódi tanulmányi naphoz


  Larissza kérésére kiegészítem zseniális mondandóját:
  Az aszódi bemutatkozásunkat követően Szernecz Zoltán intarzia-készítő pártoló tagként csatlakozott Egyesületünkhöz. Tagdíj helyett minden évben egy saját készítésű munkáját ajánlotta fel nekünk. Ebből az első Andorka Eszter emlékére készülne. Várja a döntésünket a plakett témáját illetően.
  Idei konferenciánkat egy kis kiállítással is fogja gazdagítani!

  Perintfalvi Rita

 • Beszámoló a  „Hatalom és..."című kontextuális felszabadító teológiák műhelyéről
   

  Rengeteg ember gyűlt össze a 47-es számú auditóriumban, a 4. bécsi felszabadulásteológiai „műhely” megnyításán. Talán azért is jöttek most ilyen sokan, mert a felszabadulás-teológiai mozgalom tagjai hirtelen rájöttek, hogy társadalmi-vallási kontextusuk eddig nem volt teljes. Ez a felismerés késztette őket arra, hogy vallástudományi határaikat a feminista teológiára is kiterjesszék.

 • Lorencz Klára: Öt árpakenyér és két hal. In Aszódi Tükör, 2013. szeptember, XXV. évf. 9. sz. 18.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Új horizontok – ellenállás és jövőkép

  Hogyan lehet a mai, a globalizáció és a neoliberalizmus által erősen befolyásolt nemzetközi kapcsolatokat megélni, formálni? Hiszen ezek a hatások az élet minden területén megnyilvánulnak: politikai túlkapásokban, a hátrányos helyzetűek vagy a kisebbségek elleni erőszakban.

  A mai modern teológiai kutatásoknak és diskurzusoknak témája és célkitűzése e szimbolikus rendszerek erőszakos mivoltának felfedése, és a felszabadítás-teológia révén a vallás ellenálló, gyógyító és jövő formáló hatásának megvilágítása. E törekvésnek kínált fórumot ez év augusztusában a teológiai kutatásban érdekelt nők nemzetközi egyesületének, az ESWTR-nek összeurópai konferenciája is Drezdában. Címe megegyezett e cikkével, célja pedig az volt, hogy a teológia és a vallástudomány területén fogalmazzon meg társadalomkritikát és jelöljön ki egy kutatási irányvonalat, elsősorban a nők diszkriminációjának megszüntetésére irányuló feminista teológia számára.

 • Widerstand und Visionen – neue Horizonte

  Eine Konferenz zur Rezeption postkolonialer, -säkularer und queerer Theorien in Theologie und Religionswissenschaft
   

  Dresden Hofkirche

  Zur Thematik „Widerstand und Visionen – neue Horizonte“ tagten vom 28.08. bis 01.09.2013 in der Dresdener Neustadt etwa 150 Religionswissenschaftlerinnen und Theologinnen sowie interessierte Studierende aus 23 Ländern, verschiedenen christlichen Konfessionen oder dem Judentum angehörend. Die meisten Teilnehmerinnen gehören der ESWTR (European Society of Women in Theological Research/Europäische Gesellschaft für Theologische Forschung von Frauen) an, dem größten europäischen Verband von Wissenschaftlerinnen, die inter- und transdisziplinär in der theologischen und religionswissenschaftlichen Forschung unterschiedlicher Religionen tätig sind. Alle zwei Jahre veranstaltet die ESWTR eine internationale Konferenz in einem europäischen Land; für 2013 war unter der Federführung von Prof. Dr. Ulrike Auga (Berlin), Prof. Dr. Maria Häusl (Dresden) und Prof. Dr. Silke Petersen (Hamburg) das Konzept einer doppelten Perspektive von „Widerstand und Visionen“ entwickelt worden.

   

 • 2013-ban az ESWTR 15. Nemzetközi Konferenciája került sorra, amelyet a németországi tagozat Drezdában szervezett meg. A konferencia témája is, de az előadások és a diskurzus hangulata is hirtelen „politizálodott”. Widerstand und Visionen – neue Horizonte (Ellenállás és jövőkép – új horizontok) – volt a téma, amelynek politikai jellegét meg inkább hangsúlyozta Teresa Forsades i Vila (Spanyolország) és Perintfalvi Rita (Magyarország/Ausztria) felhívása egy politikai-teológiai műhelyben való részvételre. A műhely arra buzdította az ESWTR tagjait, hogy nagyobb felelősséggel vegyenek részt az európai szociális és politikai munkában.

 • Az Úr letörli a könnyet minden arcról(Iz 25,8 és Jel 21,4) -
  avagy a nők szenvedésének és reményének teológiai megközelítése
   

  Néhány előadás címe ízelítőül:

  • Az 1991-1992 között szerb koncentrációs táborokat megjárt vukovári női elítéltek áldozata és feltámadása
       3000 nő szenvedett a szerb koncentrációs táborokban. A legidősebb megerőszakolt nő egy 80 éves nagymama volt, a legfiatalabb egy 6 éves gyerek! Közülük 14-nek a tanúságtétele olvasható a Suncica – Sunnyc. dokumentumkönyvben.
  • Beszélni a szenvedésről
       Az áldozat fogalma. Különbségtétel az önként bemutatott áldozat illetve a jogtalan erőszakot elszenvedő áldozat között. Komolyan venni és nevén nevezni az erőszakot, ami a nőket a családban, a baráti körben, a munkahelyen és a háborúkban éri.
  • Plasztikai sebészet: Női áldozatok a média színfalai mögött
       Hogyan zsigereli ki ez az üzletág a hiszékeny és a hamis ideáloknak megfelelni vágyó nőket, miközben a felelősséget az áldozatra hárítja: hiszen az átalakítás csakis az ő beleegyezésével történhet…
  • „Hogyha rátaláltok az én szerelmemre, mondjátok neki, hogy a szerelembe belebetegedtem” (Én 5, 2-8)
        Az Énekek éneke mint felhívás a nők számára a társadalmi és vallási határok átlépésére. A szerelem és szexualitás mint istenélmény.

   

 •  

   

   

  2012-ben, Splitben a 8. Közép-kelet Európai Regionális Konferenciánk témája a női szenvedés és remény teológiai megközelítése volt. A konferencia mottójaként a szervezők Jesaja 25,8 és Jelenések 21,4 szövegét választották: „…és letörli a könnyeket minden arcról”. A szenvedés klasszikus teológiai téma, amelynek kibontakoztatásához a konferencia résztvevői nemcsak teológiai, de életbeli tapasztalatokkal is hozzájárultak. Példának szolgáljon egy előadás az 1991-1992. évi vukovári tragédiáról: S. Kneževič: „The Suffering and the Resurrection of Vukovar’s Women Prisoners in Concentration Camps 1991-1992”.

 • Feminist theology:
  to listen, understand and respond in a secular and pluralistic world

   

   

  On Sunday 28th August 2011 the 16th International Congress of ESWTR closed. The Congress was held in Spain, in the city of Salamanca, from the 24th to 28th August with more than two hundred women from the different European countries and Mexico participating. The main groups and associations of Spanish women researchers and scholars of feminist theology were represented, including EFETA (Andalusian School of Feminist Theology), Mujeres y Teología, ATE(Association of Spanish Women Theologians), and the Collectiu de les Dones en l’Esglesia.

  It was a busy few days operating at an elevated academic level and with a high degree of participation. From amongst the speakers, the majority of whom were European, it is worth highlighting the presence of Muslim presenters as well as speakers from India and Korea.

  The Art Gallery, which was inaugurated on the first day of the Congress, was a big success and it is important to stress the great contribution of the curators of the exhibition, and especially, Silvia Martínez Cano, who worked very hard to respond to the needs of the artists in showing their works, paintings and sculptures. The result was a magnificent exhibition that all of us could savour and enjoy.

   

 • Die Theologie des Feminismus:
  Zuhören, Verstehen und Antworten in einer säkularen und pluralistischen Welt

   

   

  Der XIV. Internationale Kongress der ESWTR fand, im spanischen Salamanca statt, vom 24. – 28. August 2011. Es nahmen mehr als 200 Frauen aus verschiedenen Ländern Europas und aus Mexiko teil.

  Vertreten waren die wichtigsten Gruppen und Verbände interessierter, forschender Frauen aus dem Bereich der Feministischen Theologie, darunter EFETA(Escuela de Teología Feminista de Andalucía), Mujeres y Teología, ATE (Asociación de Teólogas Españolas), und der Collectiu de les Dones en l’Esglesia.

  Es waren sehr inhaltsreiche Tage mit einem hohen akademischen Niveau und reger Mitarbeit. Die Referentinnen und Vortragenden stammten zum Großteil aus Europa, zu erwähnen sind allerdings auch die muslimischen, indischen und koreanischen Rednerinnen.

   

 • Női teológia:
  Meghallgatni, megérteni és válaszolni egy szekularizált és sokszínű világban

  Ezzel a címmel került megrendezésre 2011. augusztus 24-28. között a spanyolországi Salamancában az ESWTR (a teológiai kutatásban érdekelt nők európai társasága) 14. nemzetközi konferenciája.
  A délelőtti előadások három téma köré csoportosultak:

  MEGHALLGATNI: A feminista teológia az igazságtalansággal szemben
  MEGÉRTENI: A feminista teológia egy hitét vesztett kontinensen
  VÁLASZOLNI: A feminista teológia és az új nyelvek


  Délután kiscsoportokban beszéltük meg az elhangzottakat, vagy rövid referátumokat hallottunk a témákban.

 • Lorencz Klára: Női méltóság mint emberi méltóság.  In Bosch híradó, 2010. 12. sz. 14.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Frauenwürde als Menschenwürde
  – Die Zusammenhänge der Theologie und Anthropologie aus ostmitteleuropäischer Sicht

  St. Stephen's Basilica, Budapest

  Zur Geschichte der Vorbereitung

  Die Bereitschaft zur Veranstaltung der Regionalkonferenz ESWTR 2010 wurde von der ungarischen Sektion erst an der Regionalkonferenz in Cluj/Klausenburg (Rumänien) im September 2008 verkündet. Schon einen Monat später begann die Arbeit am Konzept.

  Es wurden Ziele gesetzt, für die sich alle Mitglieder ungarischer Sektion einsetzen konnten. Alle waren der Meinung, dass sie fähig sind, die von verschiedenen historischen Faktoren belasteten ost-mittel-europäischen Beziehungen durch aufrichtige, menschenorientierte, doch zugleich sachliche Zusammenkunft aufzubauen und zu bereichern.

  Zwecks koordinierter Vorbereitung wurde ein neuer Verein unter dem Namen „Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete” (Ökumenischer Verband der Theologinnen Ungarns) gegründet. Von Anfang an strebten die Theologinnen Ungarns nach kollegialen Beziehungen zur „Männertheologie“ und Zusammenarbeit mit allen gesellschaftlichen Schichten Ungarns. Deshalb wurden zu einer der Sitzungen des Vereins männliche Sympathisanten eingeladen, um Gedanken und Meinungen auszutauschen.

 • Dignity of the Woman as Dignity of the Human Being
  – Relationships of Theology and Anthropology of the Central and East-European View

   

  St. Stephen's Basilica, Budapest

  To the History of the Preparation

  The Hungarian section of the Society has denoted its readiness for organizing of the regional conference ESWTR 2010 at the regional conference in Cluj/Klausenburg (Romania) in September 2008. The work about the conception has begun a month later already.

  Targets were set, in which the members of Hungarian section decided to cooperate. All agreed, that they are able to build and enrich the Central and East-European contacts heavily loaded of historical reasons through humane, real and in the same time objective encounters.

  There was a new association established with the name „Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete” (Ecumenical Association of the Female Theologians in Hungary) in order to coordinate of the preparation. The theologian women made efforts to build up communication with “Male Theology” and cooperation with all levels of the Hungarian society from the beginning. That’s why men, who were sympathetic to the society’s goals, were invited to a meeting to share thoughts and opinions with the members.

 • Női méltóság mint emberi méltóság
  – A teológia és az antropológia összefüggései közép-kelet-európai szemmel

   

  Sajátos közép-kelet-európai teológiai műhely helyszíne volt 2010. augusztus 26–29. között a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetem. Az európai szervezet (ESWTR= European Society of Women in Theological Research) magyar tagozata nemzetközi konferenciát rendezett a „Női méltóság – emberi méltóság. A teológia és az antropológia összefüggései közép-kelet-európai szemmel” témában.

  Az előadók és a résztvevők – mintegy 45-50 fő – a régió teológusnői és teológusai voltak, akik a szervező magyarokon kívül Albániából, Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból és Lettországból, Romániából és Szlovéniából érkeztek. A konferenciát megtisztelte jelenlétével az ESWTR elnöknője, Prof. Dr. Angela Berlis is (Németország). A szervezők számára fontos volt a régióban tevékenykedő kutatók munkájának megismerésén kívül, a vallás- és felekezetközi értelemben vett ökumenikus nyitottság. Így nagy örömükre szolgált, hogy a katolikus, evangélikus és református teológusnőkön kívül, az ókatolikus, az unitárius és az ortodox irányvonal valamint a zsidó hittudomány is képviseltette magát a konferencián.

 • EMLÉKEZTETŐ FELJEGYZÉS
  a 2010. június 7-i aszódi tanulmányi napról
   

  Az aszódi Római Katolikus Hitéleti Központ
   

  2010. június 7-én egyesületünknek, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének hat képviselője – folytatván történelmi tradícióját – egy kihelyezett tanulmányi napot tartott Aszódon a helyi római-katolikus egyház közösségi házában.
  Ugyancsak régi hagyományunk, hogy szívesen mutatkozunk be, illetve mesélünk magunkról, ha valaki kíváncsi ránk. Hiszen a valódi küldetésünknek az állandó (nem akciószerű) társadalmi jelenlétet tekintjük. Ezt fogalmaztuk meg megalakulásunk apropójaként. Aszódon volt ránk „kereslet”: nem kellett üres teremben ülnünk, sőt a több mint egy órás bemutatkozást követő kötetlen beszélgetésben nemcsak kérdések és konkrét javaslatok hangzottak el, de bizonyos kezdeményezések is, és a konstruktív viták csírái is éreztettek kibontakozási hajlamot.

 • Teológia nőktől nőknek
   

  A Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete 2010. február 4-én tanulmányi napot rendezett az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Az egyetem, illetve az ESWTR (European Society of Women in Theological Research) hazai és romániai (erdélyi) előadói mutatkoztak be ezúttal a Teológia nőktől nőknek témakörben. A tanulmányi nap mintegy 8 órája alatt hét színvonalas előadás kötötte le a hallgatóság figyelmét.
  Az első három téma a kereszténység és más vallások (a zsidó vallás, az iszlám és a kereszténység bölcsője mellett virágzó misztériumvallások) kapcsolatába engedett bepillantást sajátos nézőpontokból, s a délelőtt megkoronázásaként a tejjel-mézzel folyó Babilonban találta magát a hallgatóság.


Egyesületünk örömmel fogadja támogatásukat céljai megvalósításához.
A pártfogást és segítséget előre is hálás szívvel köszönjük!
Isten áldása kísérje életüket,
és segítse Önöket nagy terveik megvalósításában!
 


Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete
UniCredit Bank
Swift-kód: BACXHUHB
Számlaszám: HU65 1091 8001 0000 0062 7729 0003