„A női személyiség alakulásának folyamata tele van belső
küzdelmekkel és örömteli felfedezésekkel. Ha a nő saját személyiségének tudatára ébred,
élete igazi virágzásnak indul.”

Írjon nekünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ha bármilyen kérdése, véleménye, ötlete, javaslata van, kérjük, írjon nekünk! Email-címeinket a Kapcsolat menüpont alatt is megtalálja.

Hírlevél

Ha szeretne értesítéseket kapni eseményeinkről, programjainkról, kérjük, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Videóink megtekintése - kattintson!

Nincsenek képek

Kapcsolódó érdekességek

Partnereink

Magyar Női
Érdekérvényesítő Szövetség
Perczelné Kozma Flóra Nőegylet
Perczelné Kozma Flóra Nőegylet

Bejelentkezés tagoknak

Kövessen minket a Facebookon!

Látogatók

4.png8.png3.png9.png7.png2.png
Ma135
Tegnap451
A héten1037
A hónapban135
Összesen483972

Látogató adatai

  • Ip-cím: 35.175.121.230
  • Böngésző: unknown
  • Verziószám: unknown
  • Operációs rendszer: unknown

Jelenleg

14
látogatónk van

2020. április 01. szerda, 08:21

2012/13 évi előadás-sorozatunk:

Misztika vallás- és felekezetközi kontextusban

„És vette Mirjám, a prófétanő, Áron nővére, a dobot kezébe…” (Ex 15,20)

A Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete által létrehozott előadássorozat arra kívánja felhívni minden Istent szerető vagy éppen még csak kereső – bármely valláshoz ill. felekezethez tartozó – ember figyelmét, hogy a misztika egy olyan út, amely nem elválaszt, hanem összeköt bennünket.

A keresztény hagyomány jól ismeri az Istennel való misztikus egyesülés vágyát. A zsidó misztikusok hosszú utat tesznek meg, hogy tökéletesen megtisztulva helyet kapjanak az Örökkévaló cadikjai (igazai) között. A „misztika” fogalmának segítségével olyan szellemi távlatok is leírhatóak, amelyek a távol-keleti bölcsességben is megjelennek. E távlatok elnevezéseként a „közvetlen ösvény” kifejezés használatos, amely már az elméleti kifejtés területén is próbára teszi a szokványos gondolkozási mintákat. Az utak különfélék, de ennek a belső folyamatnak az eredménye mégis ugyanaz, az ember szíve átalakul úgy, hogy mindenben az egységet és nem a különbözőséget keresi, hogy végül „Isten legyen minden mindenben” (1 Kor 15,28).

Az előadások a valláskutatás különböző területeit érintik az Egyesület arculatának megfelelően, elsősorban női szemszögből. Ezek között megemlítendő a Szentírás-kutatás, a vallástörténeti és a vallásszociológiai kutatások, a feminista spirituális teológiai, a feminista etikai és szexuáletikai koncepciók és elemzések, a vallások és a nemek közötti párbeszéd kutatása. Jóllehet mind a misztikus, mind a feminista jelzők gyakran nagyon leterhelt, félreértett vagy félremagyarázott értelemben jelennek meg a köztudatban, mégis érdemes odafigyelni rájuk. A sorozat célja, hogy megmutassa, a látszólagosan élet idegennek tűnő fogalmak mögött rejtőző valóságot.

Az első előadó Varga Gyöngyi a keresztény spirituális teológia női aspektusát szólaltatja meg.
A következő előadás Hrotkó Larissza révén a T’nach (Héber szentírás) misztikus szövegeit más népek kulturális örökségében fedezi fel a szövegek esztétikai hatásának bemutatásával.
Perényi Zsigmond folytatja a különböző népek és vallási kultúrák misztikus gondolkodásának bemutatását egy izgalmas összehasonlító kutatás segítségével.
Majd Perintfalvi Rita az ószövetségi misztika elfeledett dimenzióira irányítja rá a figyelmet, amilyen a zene, a tánc és az erotika.
És végül Hausmann Jutta előadása a zsoltárok misztikus útját mutatja, amely az embert közelebb viszi Teremtőjéhez. Ezzel folytatjuk az ének és a tánc témáját, de vissza is térünk a spirituális teológiához és a bibliai kutatáshoz.
 


Egyesületünk örömmel fogadja támogatásukat céljai megvalósításához.
A pártfogást és segítséget előre is hálás szívvel köszönjük!
Isten áldása kísérje életüket,
és segítse Önöket nagy terveik megvalósításában!
 


Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete
UniCredit Bank
Swift-kód: BACXHUHB
Számlaszám: HU65 1091 8001 0000 0062 7729 0003