„A női személyiség alakulásának folyamata tele van belső
küzdelmekkel és örömteli felfedezésekkel. Ha a nő saját személyiségének tudatára ébred,
élete igazi virágzásnak indul.”

Írjon nekünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ha bármilyen kérdése, véleménye, ötlete, javaslata van, kérjük, írjon nekünk! Email-címeinket a Kapcsolat menüpont alatt is megtalálja.

Hírlevél

Ha szeretne értesítéseket kapni eseményeinkről, programjainkról, kérjük, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Videóink megtekintése - kattintson!

Nincsenek képek

Kapcsolódó érdekességek

Partnereink

Magyar Női
Érdekérvényesítő Szövetség
Perczelné Kozma Flóra Nőegylet
Perczelné Kozma Flóra Nőegylet

Bejelentkezés tagoknak

Kövessen minket a Facebookon!

Látogatók

9.png4.png6.png2.png3.png4.png
Ma107
Tegnap556
A héten3140
A hónapban14214
Összesen946234

Látogató adatai

  • Ip-cím: 3.215.16.238
  • Böngésző: unknown
  • Verziószám: unknown
  • Operációs rendszer: unknown

Jelenleg

5
látogatónk van

2024. május 25. szombat, 05:04

Misztika előadás-sorozat

2013-ban úgy döntöttünk, hogy vagyunk már olyan erősek befelé, hogy kiléphetünk a közönség elé megmutatni, hogy mi is az a női teológia, és hogy miben más, mint a tradicionális teológia. Ehhez a misztika témáját választottuk, mely érdekes és vonzó a ma embere számára.

Misztika-sorozatunk két részből állt. Az egyiknek az Evangélikus Hittudományi Egyetem, a másiknak pedig a jezsuita rendtartomány által fenntartott Párbeszéd Háza adott helyet.


A misztika jelentősége az ökumené szempontjából

A tradicionális teológiában sokszor a felekezetek és vallások közötti ellentét kerül előtérbe. A misztika gondolatisága viszont azt hangsúlyozza, hogy az ellentétek kiemelése nem szükségszerű, csupán esetleges. Lehet találni olyan utat, amely nem eltaszít, hanem összeköt.

Ez egy természetesen megélhető út, olyan mint egy lélegzetvétel. Magától értetődik, oda sem kell figyelni rá és mégis jelen van.

Persze a vallásközi- és felekezetközi párbeszéd közel sem ilyen egyszerű. Ezt a fajta párbeszédet tanulni kell, el kell sajátítani a kultúráját. Le kell vetkőzni hozzá rengeteg félelmet, és meg kell tanulni azt, hogy egy másik vallási tradíció sajátosságainak megbecsülése nem jelent szinkretizmust, és nem jelenti a saját tradíció elveinek, súlypontjainak feladását sem. Sok ember – teljesen érthető módon – azonosítja magát a saját vallási tradíciójával, így egy kicsit személyében is veszélyeztetve érzi magát, hogy mi lesz akkor a vallásához való kötődéssel, a saját hagyomány szeretetével, ha hirtelen egy másik vallási hagyományban is meglátja a jót, a szépet, a vonzót.

Ezen a téren van bőven dolgunk még. Mi hiszünk abban, hogy éppen a misztika „mint gondolkodást és társadalmat formáló erő” képes arra a fajta nyitottságra, toleranciára, ami megtalálja az egységet a különbözőségben. A keresztény misztikus gondolkodók mindig is azt képviselték, hogy lehet párbeszédbe kerülni a másfajta gondolkodással, hiszen Jézus által és istengyermekiségünk által mindannyiunkban van valami közös. A misztika mint tapasztalat az egység megtapasztalását jelenti. Az ember és az ember össze van kötve a valóság egy mélyebb síkján, nekünk csak nyitottabbá kell válnunk erre a mélyebb valóságra és akkor érthetővé válik minden, szinte teljesen magától.

 


Egyesületünk örömmel fogadja támogatásukat céljai megvalósításához.
A pártfogást és segítséget előre is hálás szívvel köszönjük!
Isten áldása kísérje életüket,
és segítse Önöket nagy terveik megvalósításában!
 


Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete
UniCredit Bank
Swift-kód: BACXHUHB
Számlaszám: HU65 1091 8001 0000 0062 7729 0003