Nyomtatás


A GENDERELLENES KULTÚRHARC VALÓDI ARCA
AVAGY EGY ÚJFAJTA POLITIKAI ÉS VALLÁSI FUNDAMENTALIZMUS MEGJELENÉSE EURÓPÁBAN?

 

A képre kattintva a tanulmány egyesületünk archívumában olvasható!
 

Tanulmányomban egy olyan jelenséget elemzek, amelynek gyökere a politikai és/vagy vallási fundamentalizmus, amelyből kirekesztő és megbélyegző gyűlölködés születik. A folyamat különös abszurditása az, hogy miként lehet a szeretet vallását felhasználni arra, hogy bizonyos embercsoportokból, eszmékből, gondolatrendszerekből – akiket és amiket talán alig ismerünk – mások félelmetes ellenségképet kreáljanak, bennünket pedig jóhiszeműen egyfajta „szent” harcba hívjanak ezzel a kreált ellenséggel szemben, aki lehet, hogy közel sem olyan fenyegető és veszélyes, mint amilyennek mások lefestik.

(...) A folyamat legveszélyesebb szcenáriója talán az lenne, ha gender studies-t és a gender mainstreaminget támadó kultúrharc oda vezetne, hogy nem lehetne többet beszélni a férfiak és nők társadalmi egyenlőségéről, hogy bizonyos embercsoportok – szexuális orientációjuk miatt – még az eddigieknél is súlyosabb kirekesztés és gyűlölet áldozataivá válnának. És ki tudja, még mi van ennek a „genderideológiával” fémjelzett kultúrharcnak az álarca mögött? Milyen lehet az igazi arca 21. század új politikai- és vallási fundamentalizmusának?

A teológiának társadalmi felelőssége van, és ha olyan folyamatok indulnak el egy adott társadalomban, amelyek veszélyeztetik a társadalmi igazságosságot és az emberi méltóságot, akkor a teológia sem hallgathat.

A felelősen megélt hit az, ami felszabadíthat a társadalmi igazságtalanság, az elnyomás, az alárendeltség, a nyomor, a hátrányos megkülönböztetés, a kirekesztés alól. Egy emberibb és igazságosabb társadalom ugyanis csak akkor jöhet létre, ha képesek vagyunk meglátni kirekesztett, megvetett embertársunkban a szenvedő Isten arcát – aki mellett nem mehetünk el tétlenül."

A tanulmányt elolvashatja itt.

A cikkben előforduló szakkifejezésekhez és kérdéskörökhöz további fontos szakmai és tudományos információkat talál itt, együttműködő partnerünk a NŐI ÉRDEKÉRVÉNYESÍTŐ SZÖVETSÉG a témával foglalkozó új honlapján.


Ajánljuk figyelmébe szeretettel!
Dr. Perintfalvi Rita
az MTÖE elnöke

 

Kategória: Perintfalvi Rita