Nyomtatás


Egyesületünk a European Society of Woman in Theological Research, röviden ESWTR nevű nemzetközi szervezet magyar szekciójaként működik. A Teológiai Kutatásban Érdekelt Nők Európai Társasága egy Európát átölelő, majd' 30 éves múltra visszatekintő szervezet.

Az ESWTR 1986-ban alakult Svájcban, azzal a céllal, hogy a teológiai kutatásban tevékeny nőket bekapcsolja egy európai szintű hálózatba, amely a tudományos konferenciák és évkönyvek révén egyrészt tudományos fórumot, másrészt élő közösséget képez.

Az ESWTR jelenleg több mint 20 európai országban, világszinten pedig 33 országban van jelen. Tagjainak száma meghaladja a 600-at. A nemzetközi konferenciák kétévente, minden páratlan évben kerülnek megrendezésre. A teológiai kutatásban érdekelt nők ezen alkalmakkor aktuális teológiai kérdésekkel és a női teológiai kutatás legújabb eredményeivel foglalkoznak, mindeközben természetesen lehetőségük nyílik a kölcsönös tapasztalatcserére. Ezeknek a konferenciáknak mindig más-más ország ad otthont, fűszerezve a tudományos programot az adott ország kulturális értékeinek bemutatásával.

Az első budapesti konfenrencia 2005-ben került megrendezésre, ez volt a 11. Nemzetközi ESWTR Konferencia. Ennek létrejöttében nagy szerepet játszott Dr. Buday Kornélia, egyesületünk egykori, fiatalon elhunyt elnöke, aki egyesületünk tagjaival együtt fáradhatatlanul dolgozott a konferencia sikerén. A páros években a kelet-közép-európai regionális konferenciákra kerül sor, melyek szerepe, hogy hídként kössék össze a nyugati és keleti teológia gondolkodást. 2010-ben ismét hazánkat érte a megtiszteltetés, hogy konferenciát rendezhessünk. Így született meg a 2010-es budapesti konferencia, a soron következő, vagyis 7. Kelet-Közép-Európai Regionális Konferencia Női méltóság mint emberi méltóság címmel. Ez a konferencia egyesületünk ma is aktív tagjainak fáradhatatlan együttműködése révén jött létre.

A konferenciák közötti időszakokban a tematikus és szakterületekhez kapcsolódó munkacsoportok rendszeres találkozókat szerveznek.

Az ESWTR az alábbi országokban van jelen:

Austria
Belgium
Bulgaria
Croatia
Czech Republic
Denmark
Finland
France
Georgia
Germany
Greece

Hungary

Iceland

Ireland

Italy

Latvia

Lithuania

The Netherlands

Northern America

Norway

Palestine

Poland

Portugal

Rumania

Russia

Serbia

Slovakia

Slovenia
Spain

Sweden

Switzerland

Ukraine

United Kingdom


 

Kategória: ESWTR