„A női személyiség alakulásának folyamata tele van belső
küzdelmekkel és örömteli felfedezésekkel. Ha a nő saját személyiségének tudatára ébred,
élete igazi virágzásnak indul.”

Írjon nekünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ha bármilyen kérdése, véleménye, ötlete, javaslata van, kérjük, írjon nekünk! Email-címeinket a Kapcsolat menüpont alatt is megtalálja.

Hírlevél

Ha szeretne értesítéseket kapni eseményeinkről, programjainkról, kérjük, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Videóink megtekintése - kattintson!

Nincsenek képek

Kapcsolódó érdekességek

Partnereink

Magyar Női
Érdekérvényesítő Szövetség
Perczelné Kozma Flóra Nőegylet
Perczelné Kozma Flóra Nőegylet

Bejelentkezés tagoknak

Kövessen minket a Facebookon!

Látogatók

9.png5.png7.png7.png6.png0.png
Ma506
Tegnap505
A héten3436
A hónapban8127
Összesen957760

Látogató adatai

 • Ip-cím: 3.236.143.154
 • Böngésző: unknown
 • Verziószám: unknown
 • Operációs rendszer: unknown

Jelenleg

20
látogatónk van

2024. június 15. szombat, 20:54

Klári mérnök, hittanár, kántor, publicista, három felnőtt gyermek édesanyja. Élete vezérfonala az ökumené munkálása Roger Schutz tanácsának megfelelően: „Menjetek haza, és valósítsátok meg otthon Taizét!” Ez az „otthon” egyre bővül: Aszódon kezdődött, és az MTÖE révén európaivá szélesedett.

Életrajza
Hivatástudatáról
Publikációi
   Fordítások
   Cikkek

» Életrajza

Tanulmányai:

 • 1958-ban született Miskolcon.
 • 1982-ben szerezte első diplomáját a Budapeti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karának matematikus mérnök szakán.
 • 2004-ben hittanári diplomát szerzett az Egri Hittudományi Főiskola Váci levelező Tagozatán.
 • 2011-ben a Váci Egyházmegye Kántorképzőjének kántori oklevelét vehette át.
 • Jelenleg Aszódon él, főállásban a hatvani Robert Bosch Elektronikai Kft-nél dolgozik mint minőségügyi mérnök.
 • Nyelvtudás: angol és német középfokú állami nyelvvizsga


Hittanári és pasztorális munkássága:

 • 1999-től hittanárként óraadó.
 • 2001-2005 főállású hittanárként dolgozott az aszódi római katolikus egyházközségben, mind a város gimnáziumaiban, mind általános iskoláiban tanított, vezette az ifjúsági csoportot.
 • 2005-2011 között ezt ismét óraadóként folytatta.
 • 2006 óta vesz részt a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének munkájában, melynek 2009-ben alelnökévé választották.
 • 2010-ben az egyesület volt a házigazdája az ESWTR VII. Közép-kelet európai regionális konferenciájának – az alelnöki megbizatás a konferencia szervezési és lebonyolítási feladatainak idejére szólt.
 • 2014-ben 9. alkalommal egyik fő szervezője és az egyik turnus vezetője a négy felekezet önkéntesei által közös erővel megrendezett ökumenikus nyári napközi tábornak.
 • Rendszeresen szervez lelkigyakorlatot elváltaknak.
 • Az egyházközség háromtagú hitéleti bizottságának tagja.
 • Közösségi programokat szervez, táborokat vezet.
 • Mivel Aszódnak kb. egyenlő nagyságú katolikus és evangélikus gyülekezete, evangélikus gimnáziuma, élő baptista és református gyülekezete van, a település adottságai kiváló terepet nyújtanak az ökumené gyakorlati megvalósításához. Az évente megrendezett ökumenikus imahéten kívül minden év márciusában megrendezésre kerül az ökumenikus női világimanap is, melynek katolikus részről felelőse.
   
 • A hatvani Szent Adalbert kórus tagja.
 • Három felnőtt gyermeke van, a legidősebb szinkrontolmácsként segíti időről időre az egyesület munkáját.
   

» Hivatástudatáról

Részlet az ESWTR Női méltóság mint emberi méltóság címmel 2010-ben megrendezésre került 7. Közép-Kelet Európai Regionális Konferenciája kapcsán 2010. június 7-én, az aszódi Római Katolikus Hitéleti Központban megrendezett tanulmányi nap köszöntőjéből, melyben Lorencz Klára bemutatta az egyesületet, valamint mesélt az egyesülethez fűződő viszonyáról. Köszöntő beszéde teljes terjedelmében olvasható itt.

Katolikus családban nőttem fel, „menetrend szerint” részesültem a szentségekben, szentségi házasságot kötöttem, gyerekeim születtek. Igyekeztem elkötelezetten teljesíteni a keresztény női ideált. Egyre-másra meg kellett azonban tapasztalnom a különféle élethelyzetekben, hogy nem tudom teljesíteni az elvárásokat. Hol hibázok? Kerestem és kutattam a válaszokat. A Szív című jezsuita folyóiratnak régóta lelkes olvasója voltam, amikor egyszer egy olyan cikkel találkoztam, ami e kétségeim közepette hozzám szólt. E cikknek a révén kerültem kapcsolatba az újság főszerkesztőjével, Bárdosy Évával, és ő hívott meg az akkor éppen újraindult egyesületbe. Havonta egyszer találkozunk egymással, teológusnők, lelkésznők, hitoktatók. Keressük közösen a Szentírásban és a teológiában, mi az, ami igazán krisztusi, ami korszellemtől, társadalmi hagyományoktól független, örök Igazság.
[...]
Ökumenikus az egyesület, vagyis vallások és felekezetek közötti, ezért is közel áll a szívemhez, hiszen az aszódiak tudják, hogy szívügyem megismertetni az egységnek azt az örömét másokkal, amit számomra is jelent. Fontosnak tartom azt is, hogy többgenerációs a tagság. Én magam a középkorosztályt képviselem, de nemcsak az idősebbektől tanulok, hanem bizony a fiataloktól is, és persze én is igyekszem továbbadni tapasztalataimat, az általam felismert igazságokat. Közösen keressük egyházaink megújulásának útjait, tükröt tartva egymás és egyházaink elé.

[...] mint ahogy Szent Pál a sátorkészítésből, úgy tartom fenn missziós tevékenységemet mérnöki szakmámból. Tudományos fokozatom nincs, mit tudok akkor nyújtani az egyesületnek?
Először is az ökumené, vegyis a testvéri egység iránti elkötelezettségemet, hiszen Jézus azért jött, hogy hirdesse nekünk: mi mind egy Atyának a gyermekei vagyunk. Ez az, amit a hitoktatásban, ifjúsági programokon, táborokban szeretnék a fiatalokban is tudatosítani.
A felnőttekhez is szeretnék azonban szólni, konkrétan, a saját problémáikon keresztül, és ehhez a próbababák vagy kísérleti nyulak az egyesület tagjai. Őket szembesítem először azzal, amit megélve, megszenvedve megfogalmaztam, hogy továbbadhassam, és használjak vele. Jelenleg például arra készülök, hogy az elváltakkal foglalkozzam, akik szívükben az egyházhoz tartozónak érzik magukat, a törvények által mégis kirekesztettnek. Elkészült egy előadásom e témában, és kellő számú érdeklődő esetén további lelki gondozásukra is készen állok.

(A Köszöntő teljes terjedelmében itt olvasható. Elhangzott 2010. június 7-én.)
 

» Publikációi

Fordítások:

Cikkek:

Pasztorális témájú cikkek szerzője, melyek az Aszódi Tükörben és a római katolikus Egyházközségi Híradóban jelennek meg, de publikált a Keresztény Szóban, az Új Emberben és A Szívben is.


Egyesületünk örömmel fogadja támogatásukat céljai megvalósításához.
A pártfogást és segítséget előre is hálás szívvel köszönjük!
Isten áldása kísérje életüket,
és segítse Önöket nagy terveik megvalósításában!
 


Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete
UniCredit Bank
Swift-kód: BACXHUHB
Számlaszám: HU65 1091 8001 0000 0062 7729 0003