„A női személyiség alakulásának folyamata tele van belső
küzdelmekkel és örömteli felfedezésekkel. Ha a nő saját személyiségének tudatára ébred,
élete igazi virágzásnak indul.”

Írjon nekünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ha bármilyen kérdése, véleménye, ötlete, javaslata van, kérjük, írjon nekünk! Email-címeinket a Kapcsolat menüpont alatt is megtalálja.

Hírlevél

Ha szeretne értesítéseket kapni eseményeinkről, programjainkról, kérjük, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Videóink megtekintése - kattintson!

Nincsenek képek

Kapcsolódó érdekességek

Partnereink

Magyar Női
Érdekérvényesítő Szövetség
Perczelné Kozma Flóra Nőegylet
Perczelné Kozma Flóra Nőegylet

Bejelentkezés tagoknak

Kövessen minket a Facebookon!

Látogatók

9.png5.png7.png7.png6.png7.png
Ma513
Tegnap505
A héten3443
A hónapban8134
Összesen957767

Látogató adatai

 • Ip-cím: 3.236.143.154
 • Böngésző: unknown
 • Verziószám: unknown
 • Operációs rendszer: unknown

Jelenleg

16
látogatónk van

2024. június 15. szombat, 21:08

Név

 • Teológia nőktől nőknek
   

  A Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete 2010. február 4-én tanulmányi napot rendezett az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Az egyetem, illetve az ESWTR (European Society of Women in Theological Research) hazai és romániai (erdélyi) előadói mutatkoztak be ezúttal a Teológia nőktől nőknek témakörben. A tanulmányi nap mintegy 8 órája alatt hét színvonalas előadás kötötte le a hallgatóság figyelmét.
  Az első három téma a kereszténység és más vallások (a zsidó vallás, az iszlám és a kereszténység bölcsője mellett virágzó misztériumvallások) kapcsolatába engedett bepillantást sajátos nézőpontokból, s a délelőtt megkoronázásaként a tejjel-mézzel folyó Babilonban találta magát a hallgatóság.

 • EMLÉKEZTETŐ FELJEGYZÉS
  a 2010. június 7-i aszódi tanulmányi napról
   

  Az aszódi Római Katolikus Hitéleti Központ
   

  2010. június 7-én egyesületünknek, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének hat képviselője – folytatván történelmi tradícióját – egy kihelyezett tanulmányi napot tartott Aszódon a helyi római-katolikus egyház közösségi házában.
  Ugyancsak régi hagyományunk, hogy szívesen mutatkozunk be, illetve mesélünk magunkról, ha valaki kíváncsi ránk. Hiszen a valódi küldetésünknek az állandó (nem akciószerű) társadalmi jelenlétet tekintjük. Ezt fogalmaztuk meg megalakulásunk apropójaként. Aszódon volt ránk „kereslet”: nem kellett üres teremben ülnünk, sőt a több mint egy órás bemutatkozást követő kötetlen beszélgetésben nemcsak kérdések és konkrét javaslatok hangzottak el, de bizonyos kezdeményezések is, és a konstruktív viták csírái is éreztettek kibontakozási hajlamot.

 • Aszódi Tükör - 2010. augusztus
  Lorencz Klára, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete alelnökének cikke az Aszódi Tükörben az MTÖE tevékenységéről és a küszöbön álló "Női méltóság mint emberi méltóság" című budapesti konferenciáról.

 • Az ESWTR 8. regionális konferenciájának jelképét, az alább is látható képet Miroslav Tomasović horvát grafikus tervezte.
  Az ihletet a konferencia arculata, ez évi témája és helyszíne adta.
   

  A színek és formák magyarázata a következő:

  • NÉGYZET – ez egyrészt kemény, zárt forma, másrészt utal a konferencia helyére, hiszen Horvátország címerében és nemzeti zászlajában is piros és fehér négyzetek váltakoznak.
  • GYERMEKLÁNCFŰ – Szétszórja magvait, a négyzeten kívülre is. Szabadságot, felszabadulást és új kezdetet jelképez. Jelzi a szükségességét annak, hogy a társadalom által felállított szűk kereteken, amit a négyzet jelképez, túllépjünk. A megsemmisülő virág magvai az új életre utalnak, és nőalakokat formáznak.
    
  • VÖRÖS SZÍN – az élet áramlását jelentő vér színe.

   

 • A. Balogh Éva: „Te hogy bírod ezt?!”

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • A. Balogh Éva: 4 vers

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • A. Balogh Éva: Bevonulás, áhítat

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • A. Balogh Éva: Egy sárkányt (meg)győző hős(nő) igaz története

  A 2014-ben ötödik alkalommal megrendezett Terézanyu pályázat második helyezést elért pályaműve egyesületünk tagja, A. Balogh Éva írása.
  Szívből gratulálunk neki!

 • A. Balogh Éva: Harmadik lehetőség

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • A. Balogh Éva: Karácsonyi mese

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • A. Balogh Éva: Kis nyári üdvözlőlap

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • A. Balogh Éva: Portré

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • A. Balogh Éva: Requiem

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Andorka Eszternek az Ézsaiás 40,1-11 által ihletett gondolatai és érzései a prófétaságról, az elesettekhez való megfelelő hozzáállásról, és a szívéhez oly közel álló sorokról: Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet!"

   

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Ez volt a neve annak a különös, de még inkább különleges épületnek, amely ebben az évben, 2013-ban helyt adott a teológiai kutatásban érdekelt nők európai egyesülete konferenciájának Drezdában. A ház életről, halálról és feltámadásról mesél.

  DreikönigskircheAz épület alapjául szolgáló több mint kétszáz éves Háromkirályok temploma az 1945. február 13-i drezdai bombázás során leégett, csak a tornya és a külső falai maradtak épen. Később a mellette haladó utcát szocialista sétánnyá kívánta alakítani az akkori rendszer, és a templom maradványait el akarták távolítani. 1977-ben végül győzött a józan ész és a szent akarat: döntés született az újjáépítésről, és 1984-ben, majdnem 40 évvel a templom romba dőlte után, megtörtént az alapkőletétel, elkezdődött a feltámadás. De mit is jelent a feltámadás? Hogy minden ott folytatódik, ahol abbahagytuk? Gondoljuk csak végig Jézus megjelenéseit feltámadása után! Testben támadt fel, de átjutott a bezárt ajtókon. Együtt étkezett a tanítványokkal – aztán eltűnt a szemük elől. S bennük csak utólag tudatosult, hogy lángolt a szívük, miközben magyarázta nekik az Írásokat…

 • Női teológia:
  Meghallgatni, megérteni és válaszolni egy szekularizált és sokszínű világban

  Ezzel a címmel került megrendezésre 2011. augusztus 24-28. között a spanyolországi Salamancában az ESWTR (a teológiai kutatásban érdekelt nők európai társasága) 14. nemzetközi konferenciája.
  A délelőtti előadások három téma köré csoportosultak:

  MEGHALLGATNI: A feminista teológia az igazságtalansággal szemben
  MEGÉRTENI: A feminista teológia egy hitét vesztett kontinensen
  VÁLASZOLNI: A feminista teológia és az új nyelvek


  Délután kiscsoportokban beszéltük meg az elhangzottakat, vagy rövid referátumokat hallottunk a témákban.

 • Új horizontok – ellenállás és jövőkép

  Hogyan lehet a mai, a globalizáció és a neoliberalizmus által erősen befolyásolt nemzetközi kapcsolatokat megélni, formálni? Hiszen ezek a hatások az élet minden területén megnyilvánulnak: politikai túlkapásokban, a hátrányos helyzetűek vagy a kisebbségek elleni erőszakban.

  A mai modern teológiai kutatásoknak és diskurzusoknak témája és célkitűzése e szimbolikus rendszerek erőszakos mivoltának felfedése, és a felszabadítás-teológia révén a vallás ellenálló, gyógyító és jövő formáló hatásának megvilágítása. E törekvésnek kínált fórumot ez év augusztusában a teológiai kutatásban érdekelt nők nemzetközi egyesületének, az ESWTR-nek összeurópai konferenciája is Drezdában. Címe megegyezett e cikkével, célja pedig az volt, hogy a teológia és a vallástudomány területén fogalmazzon meg társadalomkritikát és jelöljön ki egy kutatási irányvonalat, elsősorban a nők diszkriminációjának megszüntetésére irányuló feminista teológia számára.

 • Az Úr letörli a könnyet minden arcról(Iz 25,8 és Jel 21,4) -
  avagy a nők szenvedésének és reményének teológiai megközelítése
   

  Néhány előadás címe ízelítőül:

  • Az 1991-1992 között szerb koncentrációs táborokat megjárt vukovári női elítéltek áldozata és feltámadása
       3000 nő szenvedett a szerb koncentrációs táborokban. A legidősebb megerőszakolt nő egy 80 éves nagymama volt, a legfiatalabb egy 6 éves gyerek! Közülük 14-nek a tanúságtétele olvasható a Suncica – Sunnyc. dokumentumkönyvben.
  • Beszélni a szenvedésről
       Az áldozat fogalma. Különbségtétel az önként bemutatott áldozat illetve a jogtalan erőszakot elszenvedő áldozat között. Komolyan venni és nevén nevezni az erőszakot, ami a nőket a családban, a baráti körben, a munkahelyen és a háborúkban éri.
  • Plasztikai sebészet: Női áldozatok a média színfalai mögött
       Hogyan zsigereli ki ez az üzletág a hiszékeny és a hamis ideáloknak megfelelni vágyó nőket, miközben a felelősséget az áldozatra hárítja: hiszen az átalakítás csakis az ő beleegyezésével történhet…
  • „Hogyha rátaláltok az én szerelmemre, mondjátok neki, hogy a szerelembe belebetegedtem” (Én 5, 2-8)
        Az Énekek éneke mint felhívás a nők számára a társadalmi és vallási határok átlépésére. A szerelem és szexualitás mint istenélmény.

   

 • Bárdosy Éva (ford.):Tina Beattie: Feminism, Vatikan-style in The Tablet. 2004. 8. 7. p.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Bárdosy Éva (ford.):Részlet John Wijngaards The Ordination of Women in the Catholic Church. Unmasking a Cuckoo’s Egg Tradition. (A nők ordinációja a katolikus egyházban. Egy kakukktojás-hagyomány leleplezése.) című könyvéből. A fejezet címe: Deliberately left out by Jesus Christ?, Continuum, New York, 2001

  A könyv feltüntetett fejezetének fordítása az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Bárdosy Éva (ford.):Phillis Zagano: Katolikus női diakónusok. Hol tartunk most? in America, 2003. febr. 17.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Bárdosy Éva:"Nem jó az embernek egyedül" in Távlatok, 1996. 32. sz. 680.

 • Elhangzott a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének 2012. márciusában tartott tanulmányi napján.

  Az előadás szövege az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Bárdosy Éva: Az együttműködés kulcsa in Távlatok, 2006. 69. sz. 3.

 • Bárdosy Éva:Új evangelizálás inkluzív nyelven in Egyházfórum, 3. 2002. 1. sz. 3-5. (A cikket az Egyházfórum ezen a címen jelentette meg.)
  Az Egyházfórum archívumában elektronikus formában jelenleg nem érhető el.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Bárdosy Éva:  Együttműködés nélkülünk. In Nőnek (is) teremtette: Nők a társadalomban és az egyházban, Szerk. Bodó Márta, Romániai Magyar Pax Romana; Státus kiadó, Csíkszereda, 2006., 222-239.
  Elhangzott 2005-ben Kolozsvárott, a Romániai Magyar Pax Romana konferencia záróelőadásaként.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

 • Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Bárdosy Éva:Nőarcú teológia in in A Szív, 2011. július.

 • Bárdosy Éva:Nőfeláldozás helyett jog az önfeláldozásra in Távlatok, 1998. 39. sz. 36-41.

 • Elhangzott a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének 2010. májusi tanulmányi napján.

  Az előadás szövege az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Elhangzott a Magyar Pax Romana Fórum Quo vadis Domine? című 39. kongresszusán, Pannonhalmán, 1997. április 3-án.

  Az előadás szövege az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Bárdosy Éva:Tényleg hallgassanak? in Távlatok, 2008. 80. sz. 29-31.

 • Női méltóság mint emberi méltóság

  Bemutatkozik a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete

  Elhangzott:
  2010. június 7. 18:00
  Római Katolikus Hitéleti Központ, Aszód

  Köszöntő


  Szeretettel köszöntöm az egybegyűlteket: szűkebb pátriám, Aszód lakóit, Krisztusban testvéreimet, a különböző keresztény felekezetek képviselőit. Nagy öröm számomra ez az esemény. Úgy érzem magamat, mint egy gyerek, aki először hozza haza örömmel és izgalommal a barátait, hogy bemutassa őket a szüleinek. Aszód az otthonom, a családom, a Magyar Teológusnők Ökumenikus Egyesülete pedig bemutatandó barátaim. Ugyanakkor ők is testvéreim Krisztusban, tehát tekinthetjük a mai alkalmat egy családi találkozónak. Családi találkozónak, ahol együtt emlékezünk elhunyt családtagunkra, aki már nem lehet közöttünk: Andorka Eszterre is, aki Aszódon szolgált segédlelkészként, és egyesületünk jogelődjének alapító tagja volt. Az ő emlékének szeretnénk szentelni azt a közép-kelet-európai konferenciát, amely augusztusban kerül megrendezésre Budapesten. Az egyesületről, történetéről majd elnöknőnk, Perintfalvi Rita fog szólni. Én arról szeretnék most mesélni, hogyan is kerültem kapcsolatba az egyesülettel.

 •  

   

   

  2012-ben, Splitben a 8. Közép-kelet Európai Regionális Konferenciánk témája a női szenvedés és remény teológiai megközelítése volt. A konferencia mottójaként a szervezők Jesaja 25,8 és Jelenések 21,4 szövegét választották: „…és letörli a könnyeket minden arcról”. A szenvedés klasszikus teológiai téma, amelynek kibontakoztatásához a konferencia résztvevői nemcsak teológiai, de életbeli tapasztalatokkal is hozzájárultak. Példának szolgáljon egy előadás az 1991-1992. évi vukovári tragédiáról: S. Kneževič: „The Suffering and the Resurrection of Vukovar’s Women Prisoners in Concentration Camps 1991-1992”.

 • 2013-ban az ESWTR 15. Nemzetközi Konferenciája került sorra, amelyet a németországi tagozat Drezdában szervezett meg. A konferencia témája is, de az előadások és a diskurzus hangulata is hirtelen „politizálodott”. Widerstand und Visionen – neue Horizonte (Ellenállás és jövőkép – új horizontok) – volt a téma, amelynek politikai jellegét meg inkább hangsúlyozta Teresa Forsades i Vila (Spanyolország) és Perintfalvi Rita (Magyarország/Ausztria) felhívása egy politikai-teológiai műhelyben való részvételre. A műhely arra buzdította az ESWTR tagjait, hogy nagyobb felelősséggel vegyenek részt az európai szociális és politikai munkában.

 • Barátságban másokkal. Vallások - Kapcsolatok - Nézetek.

  Gniezno belvárosa
   

  2014. augusztus 24-én Gnieznóban nyílt meg soron következő, 9. regionális konferenciánk, amelyre a középkelet-európai tagokon kívül a holland, a német és az osztrák tagozatok képviselői is eljöttek. A lengyel témajavaslat először érthetetlennek tűnt: „Barátságban másokkal. Vallások - Kapcsolatok - Nézetek.” Ugyan mit lehet teológiailag ezzel a témával kezdeni?

  Kiderült, hogy a témát a különböző irányzatok és vallási közösségek képviselői különböző módon értelmezték, de mégis volt valami közös is az előadásokban. Az egyik legfontosabb közös vonás a szabad gondolkodás volt. Úgy látszik, hogy az előző két konferencia szelleme mélyen áthatotta a feminista kutatói munkát. Örvendetes, hogy precíz és komoly elemzés is jellemezte az előadásokat.

 • Dr. Buday, Kornélia: A csatkai cigánybúcsú.(Gypsy Patronal Festival at Csatka/Hungary.) In: Egyházfórum, 2005/5, 15-18.

 • Buday Kornélia: Az alma és a fája. Nők vallási szocializációja a keresztény egyházakban.(The Apple and its Tree. Religious Socialization of Women in Christian Churches.) In: Egyházfórum, Pécs, Molnár, 1/2002, 6-9., 2/2002, 11-14.

 • Elhangzott a 2001. június 29 - július 1. között Dublinban a BASIC mozaikszóba tömörített Brothers and Sisters in Christ által szervezett Women’s Ordination Worldwide („Nők Ordinációja Világszerte“) első nemzetközi konferenciáján, ahol 7 ország 345 résztvevője volt jelen – köztük 30 katolikus szerzetesnő.Buday Nelli is meghívott előadóként vett részt a konferencián. Előadásában fontos szempontokat villantott fel a konferencia fogadtatását, várható következményeit illetően.

  Az előadás szövege az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Buday Kornélia: Meghitt otthon és Isten országa. Profán képek a szent családról. (Profane Images about the Holy Family.) In: Hamp, G. – Kelemen, G. (Hrsg.): A család (The Family), Budapest, Balassi, 2000, 211-214.
  Elhangzott a Magyar Pax Romana Fórum 42. kongresszusán, 2000 húsvét nyolcadában.

 • Dr. Buday Kornélia: The question of women’s ordination in Hungary. In: Holmes, Colm (ed.): Now Is the Time, Dublin: Avoca Publishers, 2002, 59-63.

 • Dr. Cserháti Márta: A morzsát kérő koldustól az asztal vendégéig. Éhezés és lakoma Lukács evangéliumában. In: Lelkipásztor 89 2014/5. 172-175.
  Elhangzott az Evangélikus Hittudományi Egyetem által a magyar tudomány ünnepe alkalmából megrendezett ökumenikus eszmecserén, 2013. november 7-én.
  A fenti linken a EHE által készített videófelvételen az előadás újrahallgatható.

 • Dr.Cserháti, Márta: Binding the Strong Man: Demon-Possession and Liberation in the Gospel of Luke. In: Márta Cserháti - Ida Fröhlich - Erkki Koskenniemi (eds.): Evil and the Devil. London: Bloomsbury Publishing, 2013, 108-115. (ISBN:978-0-567-37148-5)
   

 •  


 • Egy ószövetséges szemével - a pécsi rendőrség "Tehetsz róla, tehetsz ellene" mottójú bűnmegelőzési videóinak margójára.

  Az alábbi képre kattintva az Evangélikus Hittudományi Egyetem archívumában olvasható.

   

 • Hrotkó Larissza: A kincsek őre.Deutsch Gábor „Képes lapok a múltból” című könyvéről.(recenzió)In Magyar Zsidó Szemle, 2011.

 • Hrotkó Larissza: A nélkülözhetetlenek. A zsidók 18. századvégi – 19. század eleji letelepedése Pesten különös tekintettel a zsidó nők helyzetére. (mongráfia) ISBN 978-615-5494-01-7. 2014, www.or-zse.hu, Új Javne.

 • Hrotkó Larissza: A női munka formája és értéke a 19. század eleji pesti zsidó társadalomban.(Structure and value of labour of women in the jewish society of pest at the beginning of the 19th century) In: Kaleidoscope 2013/6, www.kaleidoscopehistory.hu, DOAJ: 2062-2597


 • A 2013/14-es A misztika mint gondolkodást és táradalmat formáló erő című előadás-sorozatunk 1.előadásának anyaga.
  Az előadás elhangzott: 2013. október 21.

  Részlet az előadásból
  11 dia

 • Hrotkó Larissza: A pesti zsidó nők az 1826-27-es pesti zsidó összeírásokban.Magyar Zsidó Levéltár.

 • Hrotkó Larissza: A sváb polgári nőideál megjelenítése az Apatini Bácskaer Zeitung képes vasárnapi mellékletében a századfordulón. In Bácsország. Vajdasági Honismereti Szemle, 2010/4. 55. sz. 77-83.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   


 • A 2012/13-esMisztika vallás- és felekezetközi kontextusban című előadás-sorozatunk 2.előadásának anyaga.
  Az előadás elhangzott: 2013. március 18.

  Részlet az előadásból
  9 dia

 • Hrotkó Larissza: A Talmud tanulásáról. In: Budai Sófár 2010. november. XII. évf. 8. sz. 7-8.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Elhangzott a Wesley János Lelkészképző Főiskola Bűn – vallás és kegyelem című konferenciáján, amely 2012. március 16-18. között került megrendezésre.

  Az előadás az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Hrotkó Larissza: Családi státuszok a T’nach és a talmudi irodalom alapján. In Barna Gábor - Kiss Endre - Gyöngyösi Orsolya (szerk.): A család egykor és ma, SZTE BTK, Szeged, 2014, 55-64.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Hrotkó Larissza: Egy rendhagyó előadásról. In: Budai Sófár 2012. február XIV. évf. 1. sz. 8-10.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Hrotkó Larissza: És mondta neki az Örökkévaló angyala… (Nők a Bibliában),In Kalligram, Bratislava-Pozsony, 2004. május, 71-85.

 • Hrotkó Larissza: Johanna és Emilie – Az első zsidó-keresztény női egyesület. www.kereszteny.mandiner.hu, 2014. január 16.

  Elhangzott a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének 2010. február 4-én tartott tanulmányi napján.

 • Elhangzott 2010 novemberében az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem A Magyar Tudomány Ünnepe című éves egyetemi konferenciáján.

  Az előadás az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Hrotkó Larissza:Meditation zum Werk einer Frau „Das Weib”.In: Sylvia Grevel Mieke - Korenhof Barbara Leinse: Theologische Ikonographien, Berlin, 2007., Lit verlag Dr. W. Hopf, 33.

 • Hrotkó Larissza: Nők kalitkában és kalitkán kívül. A szalonhölgyek, a talmudistanők és a cselédlányok.In Remény, 2009. tél 12. évf. 3. sz. 54.

 • Hrotkó Larissza: Rozi férjhez megy. Egy szép epizód a 19. századból.In Remény, 2008. ősz 11. évf. 2. sz., 17.

 •  

 • Hrotkó Larissza: Zur historischen Entwicklung ungarischer Romalogie: von Ferenc Liszt bis Mária Neményi und István Kemény.  www.hanna-strack.de.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Beszámoló a  „Hatalom és..."című kontextuális felszabadító teológiák műhelyéről
   

  Rengeteg ember gyűlt össze a 47-es számú auditóriumban, a 4. bécsi felszabadulásteológiai „műhely” megnyításán. Talán azért is jöttek most ilyen sokan, mert a felszabadulás-teológiai mozgalom tagjai hirtelen rájöttek, hogy társadalmi-vallási kontextusuk eddig nem volt teljes. Ez a felismerés késztette őket arra, hogy vallástudományi határaikat a feminista teológiára is kiterjesszék.

 • Lorencz Klára: Női méltóság mint emberi méltóság.  In Bosch híradó, 2010. 12. sz. 14.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Lorencz Klára: Öt árpakenyér és két hal. In Aszódi Tükör, 2013. szeptember, XXV. évf. 9. sz. 18.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Lorencz Klára: Polka, Węgierka - dwie siostrzenice - Polin, Ungarin sind zwei Schwesterlein.
  Elhangzott az ESWTR 9. Közép-Kelet Európai Regionális Konferenciáján, Gnieznoban, Lengyelországban. (2014. aug. 24-27.)

  Az előadás az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható, ahogy az előadás prezentációja is.
      

   

 • A 2012/13-as Misztika vallás- és felekezetközti kontextusban című előadás-sorozatunk 4. előadásának anyaga.
  Az előadás elhangzott: 2013. május 13.

  Teljes előadás
  41 dia
   

 • MMag. Perintfalvi Rita: „Wenn ihr meinen Geliebten findet, sagt ihm, ich bin krank vor Liebe.” (Hld 5,8) Das Hohelied als Aufruf an die Frauen zur gesellschaftlichen und religiösen Grenzüberschreitung. In Anić J. R. – Filipović, A. T. – Knezović, K. – Šikić-Mićanović, L.: And God will wipe away all tears from their eyes. A Theological Approach to the Suffering and Hopes of Women. Zagreb, 2013, 179-191.

  Elhangzott az ESWTR 8. Közép-Kelet Európai Regionális Konferenciáján Horvátországban, Splitben. (2012. szept. 2-5.)

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

 • MMag. Perintfalvi Rita: A 103. (102.) zsoltár sajátos Isten- és emberképe egy szinkrón-intertextuális olvasat tükrében. (Übers.: Das besondere Gottes- und Menschenbild des Psalms im Spiegel einer synchron-intertextuellen Lesart.) In: Vallástudományi Szemle, Budapest, 2009/4., p. 83-92.

  Elhangzott a Vallástudományi Szemle által szervezett konferencián 2009-ben.


 • A GENDERELLENES KULTÚRHARC VALÓDI ARCA
  AVAGY EGY ÚJFAJTA POLITIKAI ÉS VALLÁSI FUNDAMENTALIZMUS MEGJELENÉSE EURÓPÁBAN?

   

  A képre kattintva a tanulmány egyesületünk archívumában olvasható!
   

  Tanulmányomban egy olyan jelenséget elemzek, amelynek gyökere a politikai és/vagy vallási fundamentalizmus, amelyből kirekesztő és megbélyegző gyűlölködés születik. A folyamat különös abszurditása az, hogy miként lehet a szeretet vallását felhasználni arra, hogy bizonyos embercsoportokból, eszmékből, gondolatrendszerekből – akiket és amiket talán alig ismerünk – mások félelmetes ellenségképet kreáljanak, bennünket pedig jóhiszeműen egyfajta „szent” harcba hívjanak ezzel a kreált ellenséggel szemben, aki lehet, hogy közel sem olyan fenyegető és veszélyes, mint amilyennek mások lefestik.

 • MMag. Perintfalvi Rita: A Zsolt 103,7-13 – a Sínai szövetségi teológia újraértelmezése? (Übers.: Psalm 103,7-13 – Eine Neuinterpretation der Sinai-Bundestheologie?) In: Benyik, Gy.: „Zsoltárok, Himnuszok, Imádságok.” 20. Nemzetközi Biblikus Konferencia, Szeged, 2008. aug. 31. – szept. 2.; Szeged, Jate Press, 2009, 113-123.

 • MMag. Perintfalvi Rita: Az emberi mulandóság feletti rezignáltság és ennek hitbeli feloldása. A Zsolt 103,4-5 és 14-16 antropológiai motívumainak intertextuális vizsgálata. (Übers.: Die Resignation über die menschliche Vergänglichkeit und deren Auflösung mit Hilfe des Glaubens. Eine intertextuelle Analyse der anthropologischen Motive von Ps 103,4-5 und 14-16.) In: Gy. Benyik: „Testben Élünk.” 22. Nemzetközi Biblikus Konferencia, Szeged, 2010. szept 9-11., Szeged, Jate Press, 2011, p. 225-236.

 • MMag. Perintfalvi Rita: Az erotika és misztika mint határátlépés. Az Énekek Éneke 5,2–8 és magdeburgi Mechthild misztikus írásainak párhuzamai. In Dr. Szécsi József: Keresztény Zsidó Teológiai Évkönyv 2013, Keresztény-Zsidó Társaság, Budapest, 2014.

  Elhangzott az MTÖE által szervezett „Misztika vallás- és felekezetközi kontextusban” című előadássorozatban, 2013. május 13-án.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   


 • A 2013/14-es A misztika mint gondolkodást és társadalmat formáló erő című előadás-sorozatunk 5. alkalmánelhangzó első előadás anyaga.
  Az előadás elhangzott: 2014. február 17.

  Teljes előadás
  34 dia
   

 • MMag. Perintfalvi Rita: Bibliai erotika – Isten mint szenvedélyes szerető. (Übers.: Die Erotik der Bibel. Gott, der leidenschaftliche Liebhaber.) In A Szív, Szentjánosbogár, 2011/6, p. 16-17.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • MMag. Perintfalvi Rita: Die versteckte Dimension der Metapher des sich (mütterlich) erbarmenden Vaters in Ps 103,13In: Perintfalvi, R.: Women and Religion, Dignity of the Woman as Dignity of the Human Being. Relationship of Theology and Anthropology from a Central and Eastern European View, Cluj, Verbum, 2011, 81-96.

  Elhangzott az ESWTR 7. Közép-Kelet Európai Regionális Konferenciáján, Budapesten. (2010. aug. 26-29.)

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

 • MMag. Perintfalvi Rita: Eroticism and Mysticism as a transgression of boundaries. The Song of Songs 5,2-8 and the mystical texts of Mechtild of Magdeburg. In: The Journal of the Britain and Ireland School of Feminist Theology, Winchester, in Volume 22 Issue 3 May 2014, 229 - 240.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

 • MMag. Perintfalvi Rita: Erotik und Mystik als Grenzüberschreitung: Das Hohelied 5,2-8 und die mystischen Texte von Mechthild von Magdeburg.In In-Between Spaces: Creative Possibilities for Theologies of Gender – Entre Espacios: Propuestas Creativas Para Las Theologias der Género – Zwischenräume: Kreative Möglichkeiten für Gender-Theologien, in Journal of the European Society of Women in Theological Research, (Volume 21), Peters, 2013, 85-98.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • MMag. Perintfalvi Rita: Gottes Option für die Armen - Das Volk Gottes sind die Armen (Ps 149,4). (Isten opciója a szegényekért a Zsoltárok könyvében. Isten népe a szegények (Zsolt 149,4).) In: Benyik, Gy.: „A Biblia és a gazdaság.” 25. Nemzetközi Biblikus Konferencia, Szeged, 2013. aug. 22 – 24.; Szeged, Jate Press, 2014, 319-330.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

 • MMag. Perintfalvi Rita: Magyar női teológia – az emberi méltóság teológiája. (Die ungarische Frauentheologie – Eine Theologie der menschlichen Würde.) In  A Szív, 2009/3., p. 7-9.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • MMag. Perintfalvi Rita: Sind die verborgenen Dimensionen der Metaphern Träger der göttlichen Weisheit? Gibt es eine verborgene Dimension des Gottesbildes von Ps 103,13. In: Gy. Benyik: „Isteni bölcsesség – emberi tapasztalat.” 23. Nemzetközi Biblikus Konferencia, Szeged, 2011. szept. 8-10., Szeged, Jate Press, 2012.

 • Vasárnap, Keresztény kulturális hetilap - 2010. február 21., XX. évf. 8. sz.
  Bárdosy Éva, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete médiafelelősének írása az egyesület 2010. február 4-i tanulmányi napjáról.

 • Dr. Varga Gyöngyi: "Csak az élő magasztalhat téged, akárcsak én most" - Az imádság mint nyelvi kultúra.In: Szabó Lajos (szerk.): Teológia és kultúra. Budapest: Luther Kiadó, 2014. 68-79.

 • Dr. Varga Gyöngyi: "Nemzedékről nemzedékre". A hit továbbadása az Ószövetség korában.In: Metodista Figyelő. A Magyarországi Metodista Egyház Teológiai Folyóirata 2013. 1. sz. 3-15.


 • A 2013/14-es A misztika mint gondolkodást és táradalmat formáló erő című előadás-sorozatunk 3. alkalmánelhangzó első előadás anyaga.
  Az előadás elhangzott: 2013. december 16.

  A spirituális élmények mélyén sokszor gyógyulás-tapasztalatok húzódnak. Az Ószövetség a költészet nyelvén beszél arról, hogy mit jelent a halál előtti halálainkból újra visszatérni az élők földjére, Isten világába. Ennek az élménynek a lenyomata Hizkijjá / Ezékiás imádsága.

  Teljes előadás
  22 dia

 • A 2012/13-as Misztika vallás- és felekezetközi kontextusban című előadás-sorozatunk 1. előadásának anyaga.
  Az előadás elhangzott: 2013. február 25.

  Anna és Mária két nő a Bibliában, akiknek énekei sok rokonságot mutatnak egymással.
  Hálaimáik bár erőteljes férfias vonásokat hordoznak, mégis átsüt rajtuk keresztül az a misztikus tapasztalat:
  Isten fölemeli a szegényt, megváltoztatja a megszokott viszonyokat. Ő a saját életünkként jön el hozzánk.


  Teljes előadás
  56 dia

 • Dr. Varga Gyöngyi: Az Ószövetség nőalakjai mint árnyékszemélyiségek. A bibliai hagyomány és az "ő emlékezete".In Kalligram: Művészet és gondolat. 2012. május, XIII. évf. 5. sz. 86-91.

 • Dr. Varga Gyöngyi: Hűtlen asszonyok - táncoló szüzek: női képek, szerepek Jeremiás könyvében. (Unfaithful women - dancing virgin: women characters and roles in the Book of Jeremiah.) In: Orosz Gábor Viktor (szerk.): Hol van a te testvéred? Tanulmányok a társadalmi nemekről és a testvérszeretetről. Budapest: Luther, 2011, 51-61. (ISBN:978-963-9979-35-2)
  Elhangzott a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének 2010. február 4-én tartott Tanulmányi napján.

 • Dr. Varga Gyöngyi: Jeremiás és Jézus. A személyességről, az új szövetségről és a jövő felé fordulásról. In: Heltai János - Gáborjáni Szabó Botond - Bánfi Szilvia (szerk.):Biblia Sacra Hungarica. A könyv, „mely örök életet ád". Az Országos Széchenyi Könyvtár 2008. nov. 21 - 2009. márc. 29-ig tartó„Biblia Éve” kiállításának katalógusa, 2008, 29-42.

 • Dr. Varga Gyöngyi: Woman's dignity and the Book of Ezechiel.In: Rita Perintfalvi (ed.): Women and Religion: Dignity of the women as dignity of the human being: relationship of theology and anthropology from a Central and Eastern European view. Kolozsvár: Verbum, 2011. 69-80.


Egyesületünk örömmel fogadja támogatásukat céljai megvalósításához.
A pártfogást és segítséget előre is hálás szívvel köszönjük!
Isten áldása kísérje életüket,
és segítse Önöket nagy terveik megvalósításában!
 


Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete
UniCredit Bank
Swift-kód: BACXHUHB
Számlaszám: HU65 1091 8001 0000 0062 7729 0003