„A női személyiség alakulásának folyamata tele van belső
küzdelmekkel és örömteli felfedezésekkel. Ha a nő saját személyiségének tudatára ébred,
élete igazi virágzásnak indul.”

Írjon nekünk!

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ha bármilyen kérdése, véleménye, ötlete, javaslata van, kérjük, írjon nekünk! Email-címeinket a Kapcsolat menüpont alatt is megtalálja.

Hírlevél

Ha szeretne értesítéseket kapni eseményeinkről, programjainkról, kérjük, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Videóink megtekintése - kattintson!

Kapcsolódó érdekességek

Partnereink

Magyar Női
Érdekérvényesítő Szövetség
Perczelné Kozma Flóra Nőegylet
Perczelné Kozma Flóra Nőegylet

Bejelentkezés tagoknak

Kövessen minket a Facebookon!

Látogatók

2.png3.png3.png4.png7.png1.png
Ma276
Tegnap316
A héten276
A hónapban5134
Összesen233471

Látogató adatai

 • Ip-cím: 54.161.40.41
 • Böngésző: unknown
 • Verziószám: unknown
 • Operációs rendszer: unknown

Jelenleg

9
látogatónk van

2018. július 16. hétfő, 22:14

Típus

 • "Együtt a jövőnkért" – Vallások egy nyitottabb és elfogadóbb társadalomért


   

  A kötet egyesületünk archívumában olvasható!
   

  A kötet, amit most "lapozgat" a Tisztelt Olvasó, azoknak az előadásoknak és műhelymunkáknak alapján készült, amelyek az Egy hajóban evezünk c. Vallásközi Expó-sorozatunk lényegét képezték. Kérem, olvassák az írásokat nyitott szívvel és nyitott lélekkel! Partnereikkel együtt (Szim Salom, Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, Magyarországi Muszlimok Egyháza) hiszünk abban, hogy változásokat elérni, a másik vallási hagyományt ill. a másik valláshoz tartozó embert megtanulni megérteni és tisztelni, soha nem egy elméleti kérdés. Nem gondolkodni kell róla, a teóriák sem segítenek sokat! Tereket kell teremteni, ahol Ferenc pápa szavaival élve a „találkozás-kultúrája” gyakorolható. Az Expókon –  ahogy a Biblia fogalmazza – „arctól-arcig” találkozhattunk egymással. Sokan mondták nekünk a visszajelzéseikben, hogy milyen jó lenne, ha a világ olyan szeretetteli és nyitott hely lenne, mint amilyen a tanulmányi napjaink légköre volt. Most ezzel a vallásközi kötettel egy újabb teret szeretnénk teremteni a három ábrahámita vallás mélyebb megismerésére. Hálás köszönet az NDI Hungary támogatásáért és a kötet szerkesztőinek fáradhatatlan munkájukért!

   

  Dr. Perintfalvi Rita
  MTÖE elnök, a Vallásközi Projekt vezetője

 • 14. Internationalen Kongress der ESWTR in Salamanca, 2011

  Die Theologie des Feminismus:
  Zuhören, Verstehen und Antworten in einer säkularen und pluralistischen Welt

   

   

  Der XIV. Internationale Kongress der ESWTR fand, im spanischen Salamanca statt, vom 24. – 28. August 2011. Es nahmen mehr als 200 Frauen aus verschiedenen Ländern Europas und aus Mexiko teil.

  Vertreten waren die wichtigsten Gruppen und Verbände interessierter, forschender Frauen aus dem Bereich der Feministischen Theologie, darunter EFETA(Escuela de Teología Feminista de Andalucía), Mujeres y Teología, ATE (Asociación de Teólogas Españolas), und der Collectiu de les Dones en l’Esglesia.

  Es waren sehr inhaltsreiche Tage mit einem hohen akademischen Niveau und reger Mitarbeit. Die Referentinnen und Vortragenden stammten zum Großteil aus Europa, zu erwähnen sind allerdings auch die muslimischen, indischen und koreanischen Rednerinnen.

   

 • 2010. február 4. - Budapest

  Teológia nőktől nőknek
   

  A Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete 2010. február 4-én tanulmányi napot rendezett az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Az egyetem, illetve az ESWTR (European Society of Women in Theological Research) hazai és romániai (erdélyi) előadói mutatkoztak be ezúttal a Teológia nőktől nőknek témakörben. A tanulmányi nap mintegy 8 órája alatt hét színvonalas előadás kötötte le a hallgatóság figyelmét.
  Az első három téma a kereszténység és más vallások (a zsidó vallás, az iszlám és a kereszténység bölcsője mellett virágzó misztériumvallások) kapcsolatába engedett bepillantást sajátos nézőpontokból, s a délelőtt megkoronázásaként a tejjel-mézzel folyó Babilonban találta magát a hallgatóság.

 • 2010. június 7. - Aszód

  EMLÉKEZTETŐ FELJEGYZÉS
  a 2010. június 7-i aszódi tanulmányi napról
   

  Az aszódi Római Katolikus Hitéleti Központ
   

  2010. június 7-én egyesületünknek, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének hat képviselője – folytatván történelmi tradícióját – egy kihelyezett tanulmányi napot tartott Aszódon a helyi római-katolikus egyház közösségi házában.
  Ugyancsak régi hagyományunk, hogy szívesen mutatkozunk be, illetve mesélünk magunkról, ha valaki kíváncsi ránk. Hiszen a valódi küldetésünknek az állandó (nem akciószerű) társadalmi jelenlétet tekintjük. Ezt fogalmaztuk meg megalakulásunk apropójaként. Aszódon volt ránk „kereslet”: nem kellett üres teremben ülnünk, sőt a több mint egy órás bemutatkozást követő kötetlen beszélgetésben nemcsak kérdések és konkrét javaslatok hangzottak el, de bizonyos kezdeményezések is, és a konstruktív viták csírái is éreztettek kibontakozási hajlamot.

 • 2010. június 7. - Aszód (kiegészítés)

  KIEGÉSZÍTŐ FELJEGYZÉS
  a 2010. június 7-i aszódi tanulmányi naphoz


  Larissza kérésére kiegészítem zseniális mondandóját:
  Az aszódi bemutatkozásunkat követően Szernecz Zoltán intarzia-készítő pártoló tagként csatlakozott Egyesületünkhöz. Tagdíj helyett minden évben egy saját készítésű munkáját ajánlotta fel nekünk. Ebből az első Andorka Eszter emlékére készülne. Várja a döntésünket a plakett témáját illetően.
  Idei konferenciánkat egy kis kiállítással is fogja gazdagítani!

  Perintfalvi Rita

 • A női méltóság mint emberi méltóság

  Aszódi Tükör - 2010. augusztus
  Lorencz Klára, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete alelnökének cikke az Aszódi Tükörben az MTÖE tevékenységéről és a küszöbön álló "Női méltóság mint emberi méltóság" című budapesti konferenciáról.

 • A spliti konferencia logójáról

  Az ESWTR 8. regionális konferenciájának jelképét, az alább is látható képet Miroslav Tomasović horvát grafikus tervezte.
  Az ihletet a konferencia arculata, ez évi témája és helyszíne adta.
   

  A színek és formák magyarázata a következő:

  • NÉGYZET – ez egyrészt kemény, zárt forma, másrészt utal a konferencia helyére, hiszen Horvátország címerében és nemzeti zászlajában is piros és fehér négyzetek váltakoznak.
  • GYERMEKLÁNCFŰ – Szétszórja magvait, a négyzeten kívülre is. Szabadságot, felszabadulást és új kezdetet jelképez. Jelzi a szükségességét annak, hogy a társadalom által felállított szűk kereteken, amit a négyzet jelképez, túllépjünk. A megsemmisülő virág magvai az új életre utalnak, és nőalakokat formáznak.
    
  • VÖRÖS SZÍN – az élet áramlását jelentő vér színe.

   

 • A. Balogh Éva: 4 vers

  A. Balogh Éva: 4 vers

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • A. Balogh Éva: Bevonulás, áhítat

  A. Balogh Éva: Bevonulás, áhítat

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • A. Balogh Éva: Egy sárkányt (meg)győző hős(nő) igaz története

  A. Balogh Éva: Egy sárkányt (meg)győző hős(nő) igaz története

  A 2014-ben ötödik alkalommal megrendezett Terézanyu pályázat második helyezést elért pályaműve egyesületünk tagja, A. Balogh Éva írása.
  Szívből gratulálunk neki!

 • A. Balogh Éva: Harmadik lehetőség

  A. Balogh Éva: Harmadik lehetőség

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • A. Balogh Éva: Karácsonyi mese

  A. Balogh Éva: Karácsonyi mese

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • A. Balogh Éva: Kis nyári üdvözlőlap

  A. Balogh Éva: Kis nyári üdvözlőlap

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • A. Balogh Éva: Portré

  A. Balogh Éva: Portré

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • A. Balogh Éva: Requiem

  A. Balogh Éva: Requiem

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • A. Balogh Éva: „Te hogy bírod ezt?!”

  A. Balogh Éva: „Te hogy bírod ezt?!”

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Andorka Eszter: Prófétává lenni (Ézsaiás 40,1-11)

  Andorka Eszternek az Ézsaiás 40,1-11 által ihletett gondolatai és érzései a prófétaságról, az elesettekhez való megfelelő hozzáállásról, és a szívéhez oly közel álló sorokról: Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet!"

   

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Az Egyház háza

  Ez volt a neve annak a különös, de még inkább különleges épületnek, amely ebben az évben, 2013-ban helyt adott a teológiai kutatásban érdekelt nők európai egyesülete konferenciájának Drezdában. A ház életről, halálról és feltámadásról mesél.

  DreikönigskircheAz épület alapjául szolgáló több mint kétszáz éves Háromkirályok temploma az 1945. február 13-i drezdai bombázás során leégett, csak a tornya és a külső falai maradtak épen. Később a mellette haladó utcát szocialista sétánnyá kívánta alakítani az akkori rendszer, és a templom maradványait el akarták távolítani. 1977-ben végül győzött a józan ész és a szent akarat: döntés született az újjáépítésről, és 1984-ben, majdnem 40 évvel a templom romba dőlte után, megtörtént az alapkőletétel, elkezdődött a feltámadás. De mit is jelent a feltámadás? Hogy minden ott folytatódik, ahol abbahagytuk? Gondoljuk csak végig Jézus megjelenéseit feltámadása után! Testben támadt fel, de átjutott a bezárt ajtókon. Együtt étkezett a tanítványokkal – aztán eltűnt a szemük elől. S bennük csak utólag tudatosult, hogy lángolt a szívük, miközben magyarázta nekik az Írásokat…

 • Az ESWTR 14. Nemzetközi Konferenciája

  Női teológia:
  Meghallgatni, megérteni és válaszolni egy szekularizált és sokszínű világban

  Ezzel a címmel került megrendezésre 2011. augusztus 24-28. között a spanyolországi Salamancában az ESWTR (a teológiai kutatásban érdekelt nők európai társasága) 14. nemzetközi konferenciája.
  A délelőtti előadások három téma köré csoportosultak:

  MEGHALLGATNI: A feminista teológia az igazságtalansággal szemben
  MEGÉRTENI: A feminista teológia egy hitét vesztett kontinensen
  VÁLASZOLNI: A feminista teológia és az új nyelvek


  Délután kiscsoportokban beszéltük meg az elhangzottakat, vagy rövid referátumokat hallottunk a témákban.

 • Az ESWTR 15. Nemzetközi Konferenciája

  Új horizontok – ellenállás és jövőkép

  Hogyan lehet a mai, a globalizáció és a neoliberalizmus által erősen befolyásolt nemzetközi kapcsolatokat megélni, formálni? Hiszen ezek a hatások az élet minden területén megnyilvánulnak: politikai túlkapásokban, a hátrányos helyzetűek vagy a kisebbségek elleni erőszakban.

  A mai modern teológiai kutatásoknak és diskurzusoknak témája és célkitűzése e szimbolikus rendszerek erőszakos mivoltának felfedése, és a felszabadítás-teológia révén a vallás ellenálló, gyógyító és jövő formáló hatásának megvilágítása. E törekvésnek kínált fórumot ez év augusztusában a teológiai kutatásban érdekelt nők nemzetközi egyesületének, az ESWTR-nek összeurópai konferenciája is Drezdában. Címe megegyezett e cikkével, célja pedig az volt, hogy a teológia és a vallástudomány területén fogalmazzon meg társadalomkritikát és jelöljön ki egy kutatási irányvonalat, elsősorban a nők diszkriminációjának megszüntetésére irányuló feminista teológia számára.

 • Az ESWTR 7. Közép-Kelet-Európai Konferenciája

  Női méltóság mint emberi méltóság
  – A teológia és az antropológia összefüggései közép-kelet-európai szemmel

   

  Sajátos közép-kelet-európai teológiai műhely helyszíne volt 2010. augusztus 26–29. között a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetem. Az európai szervezet (ESWTR= European Society of Women in Theological Research) magyar tagozata nemzetközi konferenciát rendezett a „Női méltóság – emberi méltóság. A teológia és az antropológia összefüggései közép-kelet-európai szemmel” témában.

  Az előadók és a résztvevők – mintegy 45-50 fő – a régió teológusnői és teológusai voltak, akik a szervező magyarokon kívül Albániából, Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból és Lettországból, Romániából és Szlovéniából érkeztek. A konferenciát megtisztelte jelenlétével az ESWTR elnöknője, Prof. Dr. Angela Berlis is (Németország). A szervezők számára fontos volt a régióban tevékenykedő kutatók munkájának megismerésén kívül, a vallás- és felekezetközi értelemben vett ökumenikus nyitottság. Így nagy örömükre szolgált, hogy a katolikus, evangélikus és református teológusnőkön kívül, az ókatolikus, az unitárius és az ortodox irányvonal valamint a zsidó hittudomány is képviseltette magát a konferencián.

 • Az ESWTR 8. Közép-Kelet-Európai Konferenciája

  Az Úr letörli a könnyet minden arcról(Iz 25,8 és Jel 21,4) -
  avagy a nők szenvedésének és reményének teológiai megközelítése
   

  Néhány előadás címe ízelítőül:

  • Az 1991-1992 között szerb koncentrációs táborokat megjárt vukovári női elítéltek áldozata és feltámadása
       3000 nő szenvedett a szerb koncentrációs táborokban. A legidősebb megerőszakolt nő egy 80 éves nagymama volt, a legfiatalabb egy 6 éves gyerek! Közülük 14-nek a tanúságtétele olvasható a Suncica – Sunnyc. dokumentumkönyvben.
  • Beszélni a szenvedésről
       Az áldozat fogalma. Különbségtétel az önként bemutatott áldozat illetve a jogtalan erőszakot elszenvedő áldozat között. Komolyan venni és nevén nevezni az erőszakot, ami a nőket a családban, a baráti körben, a munkahelyen és a háborúkban éri.
  • Plasztikai sebészet: Női áldozatok a média színfalai mögött
       Hogyan zsigereli ki ez az üzletág a hiszékeny és a hamis ideáloknak megfelelni vágyó nőket, miközben a felelősséget az áldozatra hárítja: hiszen az átalakítás csakis az ő beleegyezésével történhet…
  • „Hogyha rátaláltok az én szerelmemre, mondjátok neki, hogy a szerelembe belebetegedtem” (Én 5, 2-8)
        Az Énekek éneke mint felhívás a nők számára a társadalmi és vallási határok átlépésére. A szerelem és szexualitás mint istenélmény.

   

 • Bárdosy Éva (ford.): Feminizmus vatikáni stílusban

  Bárdosy Éva (ford.):Tina Beattie: Feminism, Vatikan-style in The Tablet. 2004. 8. 7. p.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Bárdosy Éva (ford.): Jézus nem választott nőt a Tizenkettő közé

  Bárdosy Éva (ford.):Részlet John Wijngaards The Ordination of Women in the Catholic Church. Unmasking a Cuckoo’s Egg Tradition. (A nők ordinációja a katolikus egyházban. Egy kakukktojás-hagyomány leleplezése.) című könyvéből. A fejezet címe: Deliberately left out by Jesus Christ?, Continuum, New York, 2001

  A könyv feltüntetett fejezetének fordítása az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Bárdosy Éva (ford.): Katolikus női diakónusok

  Bárdosy Éva (ford.):Phillis Zagano: Katolikus női diakónusok. Hol tartunk most? in America, 2003. febr. 17.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Bárdosy Éva: A mélységből kiáltok

  Elhangzott a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének 2012. márciusában tartott tanulmányi napján.

  Az előadás szövege az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Bárdosy Éva: Apostol vagy bűnbánó prostituált

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Bárdosy Éva: Az együttműködés kulcsa

  Bárdosy Éva: Az együttműködés kulcsa in Távlatok, 2006. 69. sz. 3.

 • Bárdosy Éva: Az emberré lett Igétől az inkluzív nyelvig

  Bárdosy Éva:Új evangelizálás inkluzív nyelven in Egyházfórum, 3. 2002. 1. sz. 3-5. (A cikket az Egyházfórum ezen a címen jelentette meg.)
  Az Egyházfórum archívumában elektronikus formában jelenleg nem érhető el.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Bárdosy Éva: Együttműködés nélkülünk

  Bárdosy Éva:  Együttműködés nélkülünk. In Nőnek (is) teremtette: Nők a társadalomban és az egyházban, Szerk. Bodó Márta, Romániai Magyar Pax Romana; Státus kiadó, Csíkszereda, 2006., 222-239.
  Elhangzott 2005-ben Kolozsvárott, a Romániai Magyar Pax Romana konferencia záróelőadásaként.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

 • Bárdosy Éva: Hány kenyeretek van?

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Bárdosy Éva: Nőarcú teológia

  Bárdosy Éva:Nőarcú teológia in in A Szív, 2011. július.

 • Bárdosy Éva: Nőfeláldozás helyett jog az önfeláldozásra

  Bárdosy Éva:Nőfeláldozás helyett jog az önfeláldozásra in Távlatok, 1998. 39. sz. 36-41.

 • Bárdosy Éva: Nők diakonátusa a katolikus egyházban

  Elhangzott a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének 2010. májusi tanulmányi napján.

  Az előadás szövege az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Bárdosy Éva: Szerepek és magatartásformák. Laikus nők a katolikus egyházban

  Elhangzott a Magyar Pax Romana Fórum Quo vadis Domine? című 39. kongresszusán, Pannonhalmán, 1997. április 3-án.

  Az előadás szövege az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Bárdosy Éva: Tényleg hallgassanak?

  Bárdosy Éva:Tényleg hallgassanak? in Távlatok, 2008. 80. sz. 29-31.

 • Bárdosy Éva: „Nem jó az embernek egyedül”

  Bárdosy Éva:"Nem jó az embernek egyedül" in Távlatok, 1996. 32. sz. 680.

 • Bemutatkozik az MTÖE - Kedvcsináló a 2010-es budapesti konferenciához

  Női méltóság mint emberi méltóság

  Bemutatkozik a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete

  Elhangzott:
  2010. június 7. 18:00
  Római Katolikus Hitéleti Központ, Aszód

  Köszöntő


  Szeretettel köszöntöm az egybegyűlteket: szűkebb pátriám, Aszód lakóit, Krisztusban testvéreimet, a különböző keresztény felekezetek képviselőit. Nagy öröm számomra ez az esemény. Úgy érzem magamat, mint egy gyerek, aki először hozza haza örömmel és izgalommal a barátait, hogy bemutassa őket a szüleinek. Aszód az otthonom, a családom, a Magyar Teológusnők Ökumenikus Egyesülete pedig bemutatandó barátaim. Ugyanakkor ők is testvéreim Krisztusban, tehát tekinthetjük a mai alkalmat egy családi találkozónak. Családi találkozónak, ahol együtt emlékezünk elhunyt családtagunkra, aki már nem lehet közöttünk: Andorka Eszterre is, aki Aszódon szolgált segédlelkészként, és egyesületünk jogelődjének alapító tagja volt. Az ő emlékének szeretnénk szentelni azt a közép-kelet-európai konferenciát, amely augusztusban kerül megrendezésre Budapesten. Az egyesületről, történetéről majd elnöknőnk, Perintfalvi Rita fog szólni. Én arról szeretnék most mesélni, hogyan is kerültem kapcsolatba az egyesülettel.

 • Beszámoló az ESWTR 2012. évi spliti konferenciájáról

   

   

   

  2012-ben, Splitben a 8. Közép-kelet Európai Regionális Konferenciánk témája a női szenvedés és remény teológiai megközelítése volt. A konferencia mottójaként a szervezők Jesaja 25,8 és Jelenések 21,4 szövegét választották: „…és letörli a könnyeket minden arcról”. A szenvedés klasszikus teológiai téma, amelynek kibontakoztatásához a konferencia résztvevői nemcsak teológiai, de életbeli tapasztalatokkal is hozzájárultak. Példának szolgáljon egy előadás az 1991-1992. évi vukovári tragédiáról: S. Kneževič: „The Suffering and the Resurrection of Vukovar’s Women Prisoners in Concentration Camps 1991-1992”.

 • Beszámoló az ESWTR 2013. évi drezdai konferenciájáról

  2013-ban az ESWTR 15. Nemzetközi Konferenciája került sorra, amelyet a németországi tagozat Drezdában szervezett meg. A konferencia témája is, de az előadások és a diskurzus hangulata is hirtelen „politizálodott”. Widerstand und Visionen – neue Horizonte (Ellenállás és jövőkép – új horizontok) – volt a téma, amelynek politikai jellegét meg inkább hangsúlyozta Teresa Forsades i Vila (Spanyolország) és Perintfalvi Rita (Magyarország/Ausztria) felhívása egy politikai-teológiai műhelyben való részvételre. A műhely arra buzdította az ESWTR tagjait, hogy nagyobb felelősséggel vegyenek részt az európai szociális és politikai munkában.

 • Beszámoló az ESWTR 2014. évi gnieznói konferenciájáról

  Barátságban másokkal. Vallások - Kapcsolatok - Nézetek.

  Gniezno belvárosa
   

  2014. augusztus 24-én Gnieznóban nyílt meg soron következő, 9. regionális konferenciánk, amelyre a középkelet-európai tagokon kívül a holland, a német és az osztrák tagozatok képviselői is eljöttek. A lengyel témajavaslat először érthetetlennek tűnt: „Barátságban másokkal. Vallások - Kapcsolatok - Nézetek.” Ugyan mit lehet teológiailag ezzel a témával kezdeni?

  Kiderült, hogy a témát a különböző irányzatok és vallási közösségek képviselői különböző módon értelmezték, de mégis volt valami közös is az előadásokban. Az egyik legfontosabb közös vonás a szabad gondolkodás volt. Úgy látszik, hogy az előző két konferencia szelleme mélyen áthatotta a feminista kutatói munkát. Örvendetes, hogy precíz és komoly elemzés is jellemezte az előadásokat.

 • Buday Kornélia: A csatkai cigánybúcsú

  Dr. Buday, Kornélia: A csatkai cigánybúcsú.(Gypsy Patronal Festival at Csatka/Hungary.) In: Egyházfórum, 2005/5, 15-18.

 • Buday Kornélia: Az alma és a fája. Nők vallási szocializációja a katolikus egyházban - és annak feminista kritikája.

  Buday Kornélia: Az alma és a fája. Nők vallási szocializációja a keresztény egyházakban.(The Apple and its Tree. Religious Socialization of Women in Christian Churches.) In: Egyházfórum, Pécs, Molnár, 1/2002, 6-9., 2/2002, 11-14.

 • Buday Kornélia: Jelek és zárójelek. A női papság szerepéről dióhéjban.

  Elhangzott a 2001. június 29 - július 1. között Dublinban a BASIC mozaikszóba tömörített Brothers and Sisters in Christ által szervezett Women’s Ordination Worldwide („Nők Ordinációja Világszerte“) első nemzetközi konferenciáján, ahol 7 ország 345 résztvevője volt jelen – köztük 30 katolikus szerzetesnő.Buday Nelli is meghívott előadóként vett részt a konferencián. Előadásában fontos szempontokat villantott fel a konferencia fogadtatását, várható következményeit illetően.

  Az előadás szövege az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Buday Kornélia: Meghitt otthon és Isten országa. Profán képek a "szent család"-ról.

  Buday Kornélia: Meghitt otthon és Isten országa. Profán képek a szent családról. (Profane Images about the Holy Family.) In: Hamp, G. – Kelemen, G. (Hrsg.): A család (The Family), Budapest, Balassi, 2000, 211-214.
  Elhangzott a Magyar Pax Romana Fórum 42. kongresszusán, 2000 húsvét nyolcadában.

 • Buday Kornélia: The question of women’s ordination in Hungary

  Dr. Buday Kornélia: The question of women’s ordination in Hungary. In: Holmes, Colm (ed.): Now Is the Time, Dublin: Avoca Publishers, 2002, 59-63.

 • Cserháti Márta: A morzsát kérő koldustól az asztal vendégéig. Éhezés és lakoma Lukács evangéliumában.

  Dr. Cserháti Márta: A morzsát kérő koldustól az asztal vendégéig. Éhezés és lakoma Lukács evangéliumában. In: Lelkipásztor 89 2014/5. 172-175.
  Elhangzott az Evangélikus Hittudományi Egyetem által a magyar tudomány ünnepe alkalmából megrendezett ökumenikus eszmecserén, 2013. november 7-én.
  A fenti linken a EHE által készített videófelvételen az előadás újrahallgatható.

 • Cserháti Márta: Binding the Strong Man: Demon-Possession and Liberation in the Gospel of Luke.

  Dr.Cserháti, Márta: Binding the Strong Man: Demon-Possession and Liberation in the Gospel of Luke. In: Márta Cserháti - Ida Fröhlich - Erkki Koskenniemi (eds.): Evil and the Devil. London: Bloomsbury Publishing, 2013, 108-115. (ISBN:978-0-567-37148-5)
   

 • Die 15. Internationale Konferenz der ESWTR in Dresden

  Widerstand und Visionen – neue Horizonte

  Eine Konferenz zur Rezeption postkolonialer, -säkularer und queerer Theorien in Theologie und Religionswissenschaft
   

  Dresden Hofkirche

  Zur Thematik „Widerstand und Visionen – neue Horizonte“ tagten vom 28.08. bis 01.09.2013 in der Dresdener Neustadt etwa 150 Religionswissenschaftlerinnen und Theologinnen sowie interessierte Studierende aus 23 Ländern, verschiedenen christlichen Konfessionen oder dem Judentum angehörend. Die meisten Teilnehmerinnen gehören der ESWTR (European Society of Women in Theological Research/Europäische Gesellschaft für Theologische Forschung von Frauen) an, dem größten europäischen Verband von Wissenschaftlerinnen, die inter- und transdisziplinär in der theologischen und religionswissenschaftlichen Forschung unterschiedlicher Religionen tätig sind. Alle zwei Jahre veranstaltet die ESWTR eine internationale Konferenz in einem europäischen Land; für 2013 war unter der Federführung von Prof. Dr. Ulrike Auga (Berlin), Prof. Dr. Maria Häusl (Dresden) und Prof. Dr. Silke Petersen (Hamburg) das Konzept einer doppelten Perspektive von „Widerstand und Visionen“ entwickelt worden.

   

 • Halmi Krisztina SJC: Egész életemben

   

 • Hausmann Jutta: Nők és erőszak – az erősen patriarchális társadalom veszélye


  Egy ószövetséges szemével - a pécsi rendőrség "Tehetsz róla, tehetsz ellene" mottójú bűnmegelőzési videóinak margójára.

  Az alábbi képre kattintva az Evangélikus Hittudományi Egyetem archívumában olvasható.

   

 • Hrotkó Larissza: A kincsek őre. Képes lapok a múltból.

  Hrotkó Larissza: A kincsek őre.Deutsch Gábor „Képes lapok a múltból” című könyvéről.(recenzió)In Magyar Zsidó Szemle, 2011.

 • Hrotkó Larissza: A nélkülözhetetlenek. A zsidók 18. századvégi – 19. század eleji letelepedése Pesten különös tekintettel a zsidó nők helyzetére.

  Hrotkó Larissza: A nélkülözhetetlenek. A zsidók 18. századvégi – 19. század eleji letelepedése Pesten különös tekintettel a zsidó nők helyzetére. (mongráfia) ISBN 978-615-5494-01-7. 2014, www.or-zse.hu, Új Javne.

 • Hrotkó Larissza: A női munka formája és értéke a 19. század eleji pesti zsidó társadalomban

  Hrotkó Larissza: A női munka formája és értéke a 19. század eleji pesti zsidó társadalomban.(Structure and value of labour of women in the jewish society of pest at the beginning of the 19th century) In: Kaleidoscope 2013/6, www.kaleidoscopehistory.hu, DOAJ: 2062-2597

 • Hrotkó Larissza: A női vallásosság racionális és irracionális önközlési kódjáról és a nők szerepéről "a világ jobbításában"


  A 2013/14-es A misztika mint gondolkodást és táradalmat formáló erő című előadás-sorozatunk 1.előadásának anyaga.
  Az előadás elhangzott: 2013. október 21.

  Részlet az előadásból
  11 dia

 • Hrotkó Larissza: A pesti zsidó nők az 1826-27-es pesti zsidó összeírásokban

  Hrotkó Larissza: A pesti zsidó nők az 1826-27-es pesti zsidó összeírásokban.Magyar Zsidó Levéltár.

 • Hrotkó Larissza: A sváb polgári nőideál megjelenítése az Apatini Bácskaer Zeitung képes vasárnapi mellékletében a századfordulón

  Hrotkó Larissza: A sváb polgári nőideál megjelenítése az Apatini Bácskaer Zeitung képes vasárnapi mellékletében a századfordulón. In Bácsország. Vajdasági Honismereti Szemle, 2010/4. 55. sz. 77-83.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Hrotkó Larissza: A szentszövegek misztikájának hatása az irodalmi művekre - Saul és Dávid: szerelem és gyűlölet a T'nachban és a költészetben


  A 2012/13-esMisztika vallás- és felekezetközi kontextusban című előadás-sorozatunk 2.előadásának anyaga.
  Az előadás elhangzott: 2013. március 18.

  Részlet az előadásból
  9 dia

 • Hrotkó Larissza: A Talmud tanulásáról

  Hrotkó Larissza: A Talmud tanulásáról. In: Budai Sófár 2010. november. XII. évf. 8. sz. 7-8.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Hrotkó Larissza: Bűn és büntetés

  Elhangzott a Wesley János Lelkészképző Főiskola Bűn – vallás és kegyelem című konferenciáján, amely 2012. március 16-18. között került megrendezésre.

  Az előadás az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Hrotkó Larissza: Családi státuszok a T’nach és a talmudi irodalom alapján

  Hrotkó Larissza: Családi státuszok a T’nach és a talmudi irodalom alapján. In Barna Gábor - Kiss Endre - Gyöngyösi Orsolya (szerk.): A család egykor és ma, SZTE BTK, Szeged, 2014, 55-64.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Hrotkó Larissza: Egy rendhagyó előadásról

  Hrotkó Larissza: Egy rendhagyó előadásról. In: Budai Sófár 2012. február XIV. évf. 1. sz. 8-10.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Hrotkó Larissza: És mondta neki az Örökkévaló angyala…

  Hrotkó Larissza: És mondta neki az Örökkévaló angyala… (Nők a Bibliában),In Kalligram, Bratislava-Pozsony, 2004. május, 71-85.

 • Hrotkó Larissza: Johanna és Emilie – Az első zsidó-keresztény női egyesület.

  Hrotkó Larissza: Johanna és Emilie – Az első zsidó-keresztény női egyesület. www.kereszteny.mandiner.hu, 2014. január 16.

  Elhangzott a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének 2010. február 4-én tartott tanulmányi napján.

 • Hrotkó Larissza: Két misztika: Hannah Rachel és Santa Teresa

  Elhangzott 2010 novemberében az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem A Magyar Tudomány Ünnepe című éves egyetemi konferenciáján.

  Az előadás az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Hrotkó Larissza: Meditation zum Werk einer Frau „Das Weib”

  Hrotkó Larissza:Meditation zum Werk einer Frau „Das Weib”.In: Sylvia Grevel Mieke - Korenhof Barbara Leinse: Theologische Ikonographien, Berlin, 2007., Lit verlag Dr. W. Hopf, 33.

 • Hrotkó Larissza: Nők kalitkában és kalitkán kívül. A szalonhölgyek, a talmudistanők és a cselédlányok.

  Hrotkó Larissza: Nők kalitkában és kalitkán kívül. A szalonhölgyek, a talmudistanők és a cselédlányok.In Remény, 2009. tél 12. évf. 3. sz. 54.

 • Hrotkó Larissza: Rozi férjhez megy. Egy szép epizód a 19. századból.

  Hrotkó Larissza: Rozi férjhez megy. Egy szép epizód a 19. századból.In Remény, 2008. ősz 11. évf. 2. sz., 17.

 • Hrotkó Larissza: Sábát

   

 • Hrotkó Larissza: Zur historischen Entwicklung ungarischer Romalogie: von Ferenc Liszt bis Mária Neményi und István Kemény

  Hrotkó Larissza: Zur historischen Entwicklung ungarischer Romalogie: von Ferenc Liszt bis Mária Neményi und István Kemény.  www.hanna-strack.de.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Kiss Edina Erzsébet: „Ha tudnátok mennyire szeretlek Benneteket....” - A Mária-kegyhelyek spiritualitása


  A 2013/14-es A misztika mint gondolkodást és táradalmat formáló erő című előadás-sorozatunk 3. alkalmánelhangzó második előadás anyaga.
  Az előadás elhangzott: 2013. december 16.

  Az előadás célja az volt, hogy a zarándoklás, különösen pedig a Mária-kegyhelyekre való zarándoklás spiritualitását kicsit közelebb vigye a hallgatósághoz vallástudományos és valláspszichológiai szempontból egyaránt.

  Teljes előadás
  21 dia

 • Kontextuális felszabadító teológiák - Workshop a Bécsi Egyetemen, 2014. május 15-17.

  Beszámoló a  „Hatalom és..."című kontextuális felszabadító teológiák műhelyéről
   

  Rengeteg ember gyűlt össze a 47-es számú auditóriumban, a 4. bécsi felszabadulásteológiai „műhely” megnyításán. Talán azért is jöttek most ilyen sokan, mert a felszabadulás-teológiai mozgalom tagjai hirtelen rájöttek, hogy társadalmi-vallási kontextusuk eddig nem volt teljes. Ez a felismerés késztette őket arra, hogy vallástudományi határaikat a feminista teológiára is kiterjesszék.

 • Lorencz Klára: Együtt és egyedül

  Lorencz Klára: Együtt és egyedül. In Keresztény Szó, XXIII. évf. 2012. január, 1. sz.

 • Lorencz Klára: Mi az, hogy Taizé?

  Lorencz Klára: Mi az, hogy Taizé? In Új Ember, LVIII. évf. 23. sz. 2002. június 9.

 • Lorencz Klára: Női méltóság mint emberi méltóság - tudósítás a 2010-es budapesti konferenciáról

  Lorencz Klára: Női méltóság mint emberi méltóság.  In Bosch híradó, 2010. 12. sz. 14.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Lorencz Klára: Öt árpakenyér és két hal

  Lorencz Klára: Öt árpakenyér és két hal. In Aszódi Tükör, 2013. szeptember, XXV. évf. 9. sz. 18.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Lorencz Klára: Pályaelhagyásra kényszerítenek?

  Lorencz Klára: Pályaelhagyásra kényszerítenek? In Új Ember, LVIII. évf. 23. sz. 2002. szeptember 15.

 • Lorencz Klára: Polka, Węgierka - dwie siostrzenice - Polin, Ungarin sind zwei Schwesterlein

  Lorencz Klára: Polka, Węgierka - dwie siostrzenice - Polin, Ungarin sind zwei Schwesterlein.
  Elhangzott az ESWTR 9. Közép-Kelet Európai Regionális Konferenciáján, Gnieznoban, Lengyelországban. (2014. aug. 24-27.)

  Az előadás az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható, ahogy az előadás prezentációja is.
      

   

 • Ostmitteleuropäische Regionalkonferenz ESWTR in Budapest, 2010

  Frauenwürde als Menschenwürde
  – Die Zusammenhänge der Theologie und Anthropologie aus ostmitteleuropäischer Sicht

  St. Stephen's Basilica, Budapest

  Zur Geschichte der Vorbereitung

  Die Bereitschaft zur Veranstaltung der Regionalkonferenz ESWTR 2010 wurde von der ungarischen Sektion erst an der Regionalkonferenz in Cluj/Klausenburg (Rumänien) im September 2008 verkündet. Schon einen Monat später begann die Arbeit am Konzept.

  Es wurden Ziele gesetzt, für die sich alle Mitglieder ungarischer Sektion einsetzen konnten. Alle waren der Meinung, dass sie fähig sind, die von verschiedenen historischen Faktoren belasteten ost-mittel-europäischen Beziehungen durch aufrichtige, menschenorientierte, doch zugleich sachliche Zusammenkunft aufzubauen und zu bereichern.

  Zwecks koordinierter Vorbereitung wurde ein neuer Verein unter dem Namen „Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete” (Ökumenischer Verband der Theologinnen Ungarns) gegründet. Von Anfang an strebten die Theologinnen Ungarns nach kollegialen Beziehungen zur „Männertheologie“ und Zusammenarbeit mit allen gesellschaftlichen Schichten Ungarns. Deshalb wurden zu einer der Sitzungen des Vereins männliche Sympathisanten eingeladen, um Gedanken und Meinungen auszutauschen.

 • Perintfalvi Rita: A 103. (102.) zsoltár sajátos Isten- és emberképe egy szinkrón-intertextuális olvasat tükrében

  MMag. Perintfalvi Rita: A 103. (102.) zsoltár sajátos Isten- és emberképe egy szinkrón-intertextuális olvasat tükrében. (Übers.: Das besondere Gottes- und Menschenbild des Psalms im Spiegel einer synchron-intertextuellen Lesart.) In: Vallástudományi Szemle, Budapest, 2009/4., p. 83-92.

  Elhangzott a Vallástudományi Szemle által szervezett konferencián 2009-ben.

 • Perintfalvi Rita: A genderellenes kultúrharc valódi arca


  A GENDERELLENES KULTÚRHARC VALÓDI ARCA
  AVAGY EGY ÚJFAJTA POLITIKAI ÉS VALLÁSI FUNDAMENTALIZMUS MEGJELENÉSE EURÓPÁBAN?

   

  A képre kattintva a tanulmány egyesületünk archívumában olvasható!
   

  Tanulmányomban egy olyan jelenséget elemzek, amelynek gyökere a politikai és/vagy vallási fundamentalizmus, amelyből kirekesztő és megbélyegző gyűlölködés születik. A folyamat különös abszurditása az, hogy miként lehet a szeretet vallását felhasználni arra, hogy bizonyos embercsoportokból, eszmékből, gondolatrendszerekből – akiket és amiket talán alig ismerünk – mások félelmetes ellenségképet kreáljanak, bennünket pedig jóhiszeműen egyfajta „szent” harcba hívjanak ezzel a kreált ellenséggel szemben, aki lehet, hogy közel sem olyan fenyegető és veszélyes, mint amilyennek mások lefestik.

 • Perintfalvi Rita: A Zsolt 103,7-13 – a Sínai szövetségi teológia újraértelmezése?

  MMag. Perintfalvi Rita: A Zsolt 103,7-13 – a Sínai szövetségi teológia újraértelmezése? (Übers.: Psalm 103,7-13 – Eine Neuinterpretation der Sinai-Bundestheologie?) In: Benyik, Gy.: „Zsoltárok, Himnuszok, Imádságok.” 20. Nemzetközi Biblikus Konferencia, Szeged, 2008. aug. 31. – szept. 2.; Szeged, Jate Press, 2009, 113-123.

 • Perintfalvi Rita: Az emberi mulandóság feletti rezignáltság és ennek hitbeli feloldása. A Zsolt 103,4-5 és 14-16 antropológiai motívumainak intertextuális vizsgálata.

  MMag. Perintfalvi Rita: Az emberi mulandóság feletti rezignáltság és ennek hitbeli feloldása. A Zsolt 103,4-5 és 14-16 antropológiai motívumainak intertextuális vizsgálata. (Übers.: Die Resignation über die menschliche Vergänglichkeit und deren Auflösung mit Hilfe des Glaubens. Eine intertextuelle Analyse der anthropologischen Motive von Ps 103,4-5 und 14-16.) In: Gy. Benyik: „Testben Élünk.” 22. Nemzetközi Biblikus Konferencia, Szeged, 2010. szept 9-11., Szeged, Jate Press, 2011, p. 225-236.

 • Perintfalvi Rita: Az erotika és misztika mint határátlépés. Az Énekek Éneke 5,2 – 8 és magdeburgi Mechthild misztikus írásainak párhuzamai.

  MMag. Perintfalvi Rita: Az erotika és misztika mint határátlépés. Az Énekek Éneke 5,2–8 és magdeburgi Mechthild misztikus írásainak párhuzamai. In Dr. Szécsi József: Keresztény Zsidó Teológiai Évkönyv 2013, Keresztény-Zsidó Társaság, Budapest, 2014.

  Elhangzott az MTÖE által szervezett „Misztika vallás- és felekezetközi kontextusban” című előadássorozatban, 2013. május 13-án.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Perintfalvi Rita: Az Istentől kapott kétélű kard mint hatalom és felelősség (Zsolt 149,4)


  A 2013/14-es A misztika mint gondolkodást és társadalmat formáló erő című előadás-sorozatunk 5. alkalmánelhangzó első előadás anyaga.
  Az előadás elhangzott: 2014. február 17.

  Teljes előadás
  34 dia
   

 • Perintfalvi Rita: Bibliai Erotika – Isten mint szenvedélyes szerető

  MMag. Perintfalvi Rita: Bibliai erotika – Isten mint szenvedélyes szerető. (Übers.: Die Erotik der Bibel. Gott, der leidenschaftliche Liebhaber.) In A Szív, Szentjánosbogár, 2011/6, p. 16-17.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Perintfalvi Rita: Die versteckte Dimension der Metapher des sich (mütterlich) erbarmenden Vaters in Ps 103,13

  MMag. Perintfalvi Rita: Die versteckte Dimension der Metapher des sich (mütterlich) erbarmenden Vaters in Ps 103,13In: Perintfalvi, R.: Women and Religion, Dignity of the Woman as Dignity of the Human Being. Relationship of Theology and Anthropology from a Central and Eastern European View, Cluj, Verbum, 2011, 81-96.

  Elhangzott az ESWTR 7. Közép-Kelet Európai Regionális Konferenciáján, Budapesten. (2010. aug. 26-29.)

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

 • Perintfalvi Rita: Eroticism and Mysticism as a transgression of boundaries. The Song of Songs 5,2-8 and the mystical texts of Mechtild of Magdeburg.

  MMag. Perintfalvi Rita: Eroticism and Mysticism as a transgression of boundaries. The Song of Songs 5,2-8 and the mystical texts of Mechtild of Magdeburg. In: The Journal of the Britain and Ireland School of Feminist Theology, Winchester, in Volume 22 Issue 3 May 2014, 229 - 240.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

 • Perintfalvi Rita: Erotik und Mystik als Grenzüberschreitung: Das Hohelied 5,2-8 und die mystischen Texte von Mechthild von Magdeburg

  MMag. Perintfalvi Rita: Erotik und Mystik als Grenzüberschreitung: Das Hohelied 5,2-8 und die mystischen Texte von Mechthild von Magdeburg.In In-Between Spaces: Creative Possibilities for Theologies of Gender – Entre Espacios: Propuestas Creativas Para Las Theologias der Género – Zwischenräume: Kreative Möglichkeiten für Gender-Theologien, in Journal of the European Society of Women in Theological Research, (Volume 21), Peters, 2013, 85-98.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Perintfalvi Rita: Gottes Option für die Armen - Das Volk Gottes sind die Armen (Ps 149,4)

  MMag. Perintfalvi Rita: Gottes Option für die Armen - Das Volk Gottes sind die Armen (Ps 149,4). (Isten opciója a szegényekért a Zsoltárok könyvében. Isten népe a szegények (Zsolt 149,4).) In: Benyik, Gy.: „A Biblia és a gazdaság.” 25. Nemzetközi Biblikus Konferencia, Szeged, 2013. aug. 22 – 24.; Szeged, Jate Press, 2014, 319-330.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

 • Perintfalvi Rita: Magyar női teológia – az emberi méltóság teológiája

  MMag. Perintfalvi Rita: Magyar női teológia – az emberi méltóság teológiája. (Die ungarische Frauentheologie – Eine Theologie der menschlichen Würde.) In  A Szív, 2009/3., p. 7-9.

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

   

 • Perintfalvi Rita: Sind die verborgenen Dimensionen der Metaphern Träger der göttlichen Weisheit? Gibt es eine verborgene Dimension des Gottesbildes von Ps 103,13.

  MMag. Perintfalvi Rita: Sind die verborgenen Dimensionen der Metaphern Träger der göttlichen Weisheit? Gibt es eine verborgene Dimension des Gottesbildes von Ps 103,13. In: Gy. Benyik: „Isteni bölcsesség – emberi tapasztalat.” 23. Nemzetközi Biblikus Konferencia, Szeged, 2011. szept. 8-10., Szeged, Jate Press, 2012.

 • Perintfalvi Rita: „Ha rátaláltok az én kedvesemre, mit mondjatok neki, hogy betege vagyok a szerelemnek” (Én 5,8). Az Erotika és a Misztika mint „határátlépés”.

  A 2012/13-as Misztika vallás- és felekezetközti kontextusban című előadás-sorozatunk 4. előadásának anyaga.
  Az előadás elhangzott: 2013. május 13.

  Teljes előadás
  41 dia
   

 • Perintfalvi Rita: „Wenn ihr meinen Geliebten findet, sagt ihm, ich bin krank vor Liebe.“ (Hld 5,8) Das Hohelied als Aufruf an die Frauen zur gesellschaftlichen und religiösen Grenzüberschreitung.”

  MMag. Perintfalvi Rita: „Wenn ihr meinen Geliebten findet, sagt ihm, ich bin krank vor Liebe.” (Hld 5,8) Das Hohelied als Aufruf an die Frauen zur gesellschaftlichen und religiösen Grenzüberschreitung. In Anić J. R. – Filipović, A. T. – Knezović, K. – Šikić-Mićanović, L.: And God will wipe away all tears from their eyes. A Theological Approach to the Suffering and Hopes of Women. Zagreb, 2013, 179-191.

  Elhangzott az ESWTR 8. Közép-Kelet Európai Regionális Konferenciáján Horvátországban, Splitben. (2012. szept. 2-5.)

  Az alábbi képre kattintva egyesületünk archívumában olvasható.

 • Teológia nőktől nőknek

  Vasárnap, Keresztény kulturális hetilap - 2010. február 21., XX. évf. 8. sz.
  Bárdosy Éva, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete médiafelelősének írása az egyesület 2010. február 4-i tanulmányi napjáról.

 • The 14th International ESWTR Conference in Salamanca, 2011

  Feminist theology:
  to listen, understand and respond in a secular and pluralistic world

   

   

  On Sunday 28th August 2011 the 16th International Congress of ESWTR closed. The Congress was held in Spain, in the city of Salamanca, from the 24th to 28th August with more than two hundred women from the different European countries and Mexico participating. The main groups and associations of Spanish women researchers and scholars of feminist theology were represented, including EFETA (Andalusian School of Feminist Theology), Mujeres y Teología, ATE(Association of Spanish Women Theologians), and the Collectiu de les Dones en l’Esglesia.

  It was a busy few days operating at an elevated academic level and with a high degree of participation. From amongst the speakers, the majority of whom were European, it is worth highlighting the presence of Muslim presenters as well as speakers from India and Korea.

  The Art Gallery, which was inaugurated on the first day of the Congress, was a big success and it is important to stress the great contribution of the curators of the exhibition, and especially, Silvia Martínez Cano, who worked very hard to respond to the needs of the artists in showing their works, paintings and sculptures. The result was a magnificent exhibition that all of us could savour and enjoy.

   

 • The 7th Regional Central and East-European Conference of ESWTR in Budapest, 2010

  Dignity of the Woman as Dignity of the Human Being
  – Relationships of Theology and Anthropology of the Central and East-European View

   

  St. Stephen's Basilica, Budapest

  To the History of the Preparation

  The Hungarian section of the Society has denoted its readiness for organizing of the regional conference ESWTR 2010 at the regional conference in Cluj/Klausenburg (Romania) in September 2008. The work about the conception has begun a month later already.

  Targets were set, in which the members of Hungarian section decided to cooperate. All agreed, that they are able to build and enrich the Central and East-European contacts heavily loaded of historical reasons through humane, real and in the same time objective encounters.

  There was a new association established with the name „Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete” (Ecumenical Association of the Female Theologians in Hungary) in order to coordinate of the preparation. The theologian women made efforts to build up communication with “Male Theology” and cooperation with all levels of the Hungarian society from the beginning. That’s why men, who were sympathetic to the society’s goals, were invited to a meeting to share thoughts and opinions with the members.

 • Varga Gyöngyi: "Csak az élő magasztalhat téged, akárcsak én most" - Az imádság mint nyelvi kultúra.

  Dr. Varga Gyöngyi: "Csak az élő magasztalhat téged, akárcsak én most" - Az imádság mint nyelvi kultúra.In: Szabó Lajos (szerk.): Teológia és kultúra. Budapest: Luther Kiadó, 2014. 68-79.

 • Varga Gyöngyi: "Nemzedékről nemzedékre". A hit továbbadása az Ószövetség korában.

  Dr. Varga Gyöngyi: "Nemzedékről nemzedékre". A hit továbbadása az Ószövetség korában.In: Metodista Figyelő. A Magyarországi Metodista Egyház Teológiai Folyóirata 2013. 1. sz. 3-15.

 • Varga Gyöngyi: A test és lélek gyógyulása Hiszkijá imájának egy misztikus olvasatában


  A 2013/14-es A misztika mint gondolkodást és táradalmat formáló erő című előadás-sorozatunk 3. alkalmánelhangzó első előadás anyaga.
  Az előadás elhangzott: 2013. december 16.

  A spirituális élmények mélyén sokszor gyógyulás-tapasztalatok húzódnak. Az Ószövetség a költészet nyelvén beszél arról, hogy mit jelent a halál előtti halálainkból újra visszatérni az élők földjére, Isten világába. Ennek az élménynek a lenyomata Hizkijjá / Ezékiás imádsága.

  Teljes előadás
  22 dia


Egyesületünk örömmel fogadja támogatásukat céljai megvalósításához.
A pártfogást és segítséget előre is hálás szívvel köszönjük!
Isten áldása kísérje életüket,
és segítse Önöket nagy terveik megvalósításában!
 


Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete
UniCredit Bank
Swift-kód: BACXHUHB
Számlaszám: HU65 1091 8001 0000 0062 7729 0003